Tiêu chuẩn và các chỉ dẫn kỹ thuật trong kiểm tra không phá hủy

Hầu hết các quốc gia đều có một hoặc nhiều tổ chức (cơ quan tiêu chuẩn) phát triển và công bố các tiêu chuẩn công nghiệp kỹ thuật. Tại Hoa Kỳ, các tổ chức này thường là các tổ chức độc lập từ ngành công nghiệp tư nhân, nhưng ở nhiều quốc gia, tổ chức tiêu chuẩn là các cơ quan chính phủ.

Một tiêu chuẩn cho một vấn đề bất kỳ được định ra để làm cơ sở so sánh. Hiện nay, tồn tại tiêu chuẩn cho gần như mọi vấn đề có thể đo hay đánh giá trong thực tế, từ thời gian để vật liệu đến quy trình. Quốc hội MỸ thành lập Viện Tiêu chuẩn và Công nghệ (NIST) năm 1901 vào lúc bắt đầu của cuộc cách mạng công nghiệp, ban đầu sử dụng cho các phép đo và các tiêu chuẩn cần thiết để giải quyết và ngăn ngừa tranh chấp về thương mại. Viện NIST phát triển công nghệ, phương pháp và tiêu chuẩn giúp các công ty Mỹ cạnh tranh trong thị trường toàn cầu trong lĩnh vực đo lường. Nhân viên NDT thường xuyên sử dụng các mẫu chuẩn hay tiêu chuẩn hiệu chuẩn được truy nguyên đến một tiêu chuẩn được công bố bởi tổ chức bởi NIST. Có thể là mẫu chuẩn độ dẫn điện, có thể được chứng minh và truy nguyên được là có tính dẫn điện giống như một mẫu chuẩn của NIST; hoặc có thể là một tiêu chuẩn đo bằng micromet đã được kiểm tra bằng một tiêu chuẩn NIST.

Một sự phát triển đáng chú ý của thế kỷ XX là việc chuẩn bị và sử dụng các thông số kỹ thuật tiêu chuẩn để nâng cao tính thống nhất của vật liệu sản xuất và các sản phẩm thu được. Một đặc điểm kỹ thuật là một mô tả chi tiết cách để tạo ra một cái gì đó hoặc làm thế nào để thực hiện một nhiệm vụ cụ thể. Bất cứ lúc nào một sản phẩm được đánh dấu là đáp ứng một đặc điểm hay một yêu cầu đòi hỏi phải sử dụng một đặc điểm kỹ thuật, sản phẩm hoặc dịch vụ phải đáp ứng các yêu cầu đề ra ban đầu. Một đặc điểm kỹ thuật là kết quả của thỏa thuận giữa các bên liên quan và thường liên quan đến việc chấp nhận cho sử dụng bởi một số tổ chức. Thông số kỹ thuật tiêu chuẩn không nhất thiết phải quy định về thời hạn có hiệu lực (như tiêu chuẩn chiều dài hoặc thể tích), tuy nhiên do tiến bộ kỹ thuật trong một lĩnh vực nhất định thường là bước đầu để đưa ra các yêu cầu sửa đổi định kỳ.

Tiêu chuẩn luôn đại diện cho nỗ lực của một số nhóm có tổ chức hoặc cá nhân. Bất kỳ tổ chức công cộng hay tư nhân, đều có thể trở thành cơ quan tiêu chuẩn hóa. Cấp độ khác nhau của các cơ quan này tồn tại, từ một doanh nghiệp địa phương đến một nhóm các nhóm quốc gia và các tổ chức quốc tế. Các tổ chức chuyên nghiệp và công nghiệp ở Hoa Kỳ dẫn đầu sự phát triển của các tiêu chuẩn liên quan đến các lĩnh vực NDT bao gồm: HIệp hội ASTM Quốc tế, Hiệp hội Kỹ sư ô tô (SAE), Viện sắt và thép Mỹ (AISI), Hiệp hội hàn Hoa Kỳ (AWS) và Tổ chức ASME.

Nhiều thông số kỹ thuật cũng đã được phát triển bởi các cơ quan chính phủ Hoa Kỳ như Bộ Quốc phòng. Tuy nhiên, Chính phủ Mỹ đang nỗ lực giảm thiểu việc tự ban hành các quy định đặc điểm kỹ thuật và nhiều chi tiết kỹ thuật quân sự đang được chuyển đổi thành các đặc điểm kỹ thuật điều khiển bởi các nhóm ngành công nghiệp. Ví dụ, MIL-I-25.135 đã được sử dụng làm tài liệu kiểm soát cho cả các tiêu chuẩn kiểm tra thẩm thấu quân sự và dân dụng. Các thay đổi gần đây trong quản lý kỹ thuật quân sự đã dẫn đến yêu cầu của các đặc điểm kỹ thuật Mil được đưa vào tiêu chuẩn ngành công nghiệp AMS 2644 và SAE là quá trình chuyển đổi sang sử dụng các đặc điểm kỹ thuật này.

Nói chung, xu hướng mong muốn là có một tiêu chuẩn nhất định được chấp nhận để sử dụng thống nhất. Một phương pháp tăng tiêu chuẩn hóa là các cơ quan lớn áp dụng một tiêu chuẩn được phát triển bởi một tổ chức nhỏ hơn. Tại Mỹ, hàng ngàn kỹ thuật tiêu chuẩn được công nhận bởi Viện Tiêu chuẩn Quốc gia Hoa Kỳ (ANSI), từng là các tiêu chuẩn phối hợp với các đơn vị tư nhân. Ở cấp độ quốc tế, Tổ chức Tiêu chuẩn Quốc tế (ISO) thực hiện chức năng này. Các tiêu chuẩn ISO được thành lập vào năm 1947 dưới dạng liên đoàn phi chính phủ của hơn 60 quốc gia. Hoa Kỳ cũng là đơn vị thành viên trong các tiêu chuẩn ISO của ANSI.

Cơ quan ban hành tiêu chuẩn NDT

Danh sách dưới đây đề cập thông tin một số cơ quan tiêu chuẩn thường được nhân viên NDT sử dụng.

Hiệp hội vật liệu và thử nghiệm Hoa Kỳ (ASTM International)

ASTM, là viết tắt của cụm từ “American Society for Testing and Materials”, Hiệp hội vật liệu và thử nghiệm Hoa Kỳ, là tổ chức tiêu chuẩn quốc tế phát triển và đưa ra các tiêu chuẩn kỹ thuật cho các hệ thống, sản phẩm, dịch vụ và nguyên vật liệu. Trụ sở chính đặt ở Conshohocken, Pennsylvania, cách Philadelphia 5 dặm về phía Tây Bắc.
Tổ chức quốc tế ASTM đóng vai trò quan trọng là hệ thống thông tin hướng dẫn thiết kế, sản xuất và kinh doanh trong nền kinh tế toàn cầu.ASTM được thành lập cách đây 1 thế kỷ (1898) khi một nhóm các nhà khoa học và kỹ sư đường sắt làm việc cùng nhau. Công việc của họ đã đưa đến sự tiêu chuẩn hóa về thép được sử dụng xây dựng đường ray với mục đích cuối cùng là tăng cường sự an toàn cho mọi người. Sự phát triển của công nghiệp, môi trường và chính sách quản lí đã tạo ra các yêu cầu tiêu chuẩn mới. ASTM đáp ứng yêu cầu với các tiêu chuẩn thống nhất để sản xuất và cung cấp các dịch vụ an toàn hơn, hiệu quả hơn và tốn ít chi phí. Ngày nay, ASTM tiếp tục đóng vai trò đi đầu trong việc tiêu chuẩn hóa các yêu cầu của thị trường toàn cầu.ASTM ra đời trước các tổ chức tiêu chuẩn hóa khác như: BSI (1901), DIN (1917) và AFNOR (1926). ASTM có vai trò ảnh hưởng so với các tổ chức tiêu hóa khác và là tổ chức tiêu chuẩn hóa lớn nhất thế giới. Với qui trình thống nhất, ASTM hỗ trợ hàng ngàn ủy ban kỹ thuật tự nguyện với hơn 12000 tiêu chuẩn.Hàng năm, ASTM xuất bản cuốn “Annual Book of ASTM Standards” với đĩa CD và phiên bản online.
Năm 2001, ASTM đổi tên thành ASTM International để thể hiện tính toàn cầu về tiêu chuẩn.
Năm 2005, ASTM kết hợp với Citation Technologies, tạo ra một thư viện online cho các tiêu chuẩn về môi trường.
Năm 2008, ASTM xuất bản các tiêu chuẩn về tính năng kỹ thuật của nhiên liệu Biodiesel.
Năm 2009, các tổ chức phát triển các tiêu chuẩn AAMI, ANSI, ASTM và DIN kết hợp với nhau tạo ra một dữ liệu về các tiêu chuẩn về thiết bị y tế.

Các tiêu chuẩn do ASTM International tạo ra có 6 chủ đề chính:

 • Tiêu chuẩn về tính năng kỹ thuật.
 • Tiêu chuẩn về phương pháp kiểm nghiệm, thử nghiệm
 • Tiêu chuẩn về thực hành.
 • Tiêu chuẩn về hướng dẫn.
 • Tiêu chuẩn về phân loại.
 • Tiêu chuẩn về các thuật ngữ.

Cuốn sách “The Annual Book of ASTM Standards” bao gồm 15 lĩnh vực:

 1. Các sản phẩm sắt thép
 2. Các sản phẩm kim loại màu
 3. Qui trình phân tích và phương pháp kiểm tra kim loại
 4. Xây dựng
 5. Các sản phẩm dầu mỏ, dầu nhờn và nhiên liệu khoáng
 6. Sơn, hợp chất thơm và các hợp chất phủ
 7. Dệt may
 8. Nhựa Plastics
 9. Cao su
 10. Điện tử và cách điện
 11. Công nghệ môi trường và nước
 12. Năng lượng địa nhiệt, mặt trời và hạt nhân
 13. Dịch vụ và dụng cụ y tế
 14. Thiết bị và phương pháp nói chung
 15. Các sản phẩm nói chung, hóa học và sản phẩm sử dụng cuối cùng

Trang web https://www.astm.org/

Hiệp hội kỹ sư cơ khí của Mỹ (ASME International)

ASME là viết tắt của cụm từ “AMERICAN SOCIETY OF MECHANICAL ENGINEERS”: Bao gồm các quy định quản lý việc: thiết kế, chế tạo, kiểm tra lò hơi và bình, bồn chịu áp lực, nhằm kiểm soát chất lượng thiết bị và đảm bảo an toàn cho người sử dụng.

ASME được sáng lập năm 1880 bởi Alexander Lyman Holley, Henry Rossiter Worthington, John Edison Sweet and Matthias N. Forney. Với nhiệm vụ là giải quyết các sự cố của nồi áp suất, lò hơi. Được biết đến trong việc thiết lập các bộ mã và tiêu chuẩn cho các thiết bị cơ khí. Với mục đích sáng lập ban đầu là thành lập một Liên đoàn kỹ thuật với mục đích tập trung nghiên cứu các kỹ thuật liên quan lĩnh vực cơ khí ở Bắc Mỹ. Và theo sự phát triển, ASME ngày nay đã trở thành một tổ chức đa ngành và toàn cầu.

Trang web https://www.asme.org/

Một số tiêu chuẩn phố biến của ASME

ASTM 709: Standard Guide for Magnetic Particle Testing  
ASTM 1444:  Standard Practice for Magnetic Particle Testing  
ASTM 165:  Standard Practice for Liquid Penetrant Examination for General Industry  
ASTM 1417:  Standard Practice for Liquid Penetrant Testing  
ASTM E1208:  Standard Practice for Liquid Penetrant Testing using the Lipophilic Post-Emulsifiable Process 
ASTM E1209:  Standard Practice for Liquid Penetrant Testing using the Water-Washable Process  
ASTM E1210:Standard Practice for Liquid Penetrant Testing using the Hydrophilic Post-Emulsifiable Process
ASTM E1219:Standard Practice for Liquid Penetrant Testing using the Solvent-Removable Process
ASTM E114:Practice for Ultrasonic Pulse-Echo Straight-Beam Examination by the Contact Method
ASTM E164:Standard Practice for Contact Ultrasonic Testing of Weldments
ASTM E213:Standard Practice for Ultrasonic Testing of Metal Pipe and Tubing
ASTM E2375:Standard Practice for Ultrasonic Testing of Wrought Products
ASTM E94:Guide for Radiographic Examination
ASTM E1742:Practice for Radiographic Examination
ASTM E1000:Guide for Radioscopy
ASTM E1255:Practice for Radioscopy
ASTM E1030:Test Method for Radiographic Examination of Metallic Castings
ASTM E1032:Test Method for Radiographic Examination of Weldments
ASTM E999:Guide for Controlling the Quality of Industrial Radiographic Film Processing
ASTM E142:Method for Controlling Quality of Radiographic Testing
ASTM E2007:Standard Guide for Computed Radiography
ASTM E2738:Standard Practice for Digital Imaging and Communication Nondestructive Evaluation (DICONDE) for Computed Radiography (CR) Test methods
ASTM E268:Electromagnetic testing
ASTM E426:Practice for Electromagnetic (Eddy-Current) Examination of Seamless and Welded Tubular Products, Austenitic Stainless Steel and Similar Alloys
ASTM E1962:Standard Practice for Ultrasonic Surface Testing using Electromagnetic Acoustic Transducer (EMAT) Techniques  

Hiệp hội hàn Hoa Kỳ (AWS)

Hiệp hội hàn Hoa Kỳ (AWS) được thành lập vào năm 1919 như là một tổ chức phi lợi nhuận với mục tiêu thúc đẩy khoa học, công nghệ và ứng dụng hàn và các ngành liên quan. AWS có hơn 50.000 thành viên trên toàn thế giới, bao gồm các kỹ sư, nhà khoa học, nhà giáo dục, các nhà nghiên cứu, thợ hàn, thanh tra viên, những công nhân hàn, giám đốc điều hành công ty và nhân viên, và kinh doanh.

Trang web https://www.aws.org/

Một số tiêu chuẩn phổ biến của AWS liên quan đến NDT

AWS D1.1:  Structural Welding Code – Steel  
AWS D1.2:  Structural Welding Code – Aluminum  
AWS D1.3:  Structural Welding Code – Sheet Steel  
AWS D1.5:  Bridge Welding Code  
AWS D1.6:  Structural Welding Code – Stainless Steel 

Tổ chức tiêu chuẩn hóa quốc tế (ISO)

ISO web site Tổ chức tiêu chuẩn hoá quốc tế (Tiếng Anh: International Organization for Standardization; viết tắt: ISO hay iso) là cơ quan thiết lập tiêu chuẩn quốc tế bao gồm các đại diện từ các tổ chức tiêu chuẩn các quốc gia. Được thành lập vào ngày 23 tháng 2 năm 1947, Có trụ sở tại Geneva, Thụy Sĩ, đến 2013 hoạt động ở 164 quốc gia thành viên trên thế giới. Tổ chức này đã đưa ra các tiêu chuẩn thương mại và công nghiệp trên phạm vi toàn thế giới. Thành viên đại diện cho Hoa Kỳ tham gia ISO là ANSI.

Trang web https://www.iso.org/

Hiệp hội vận chuyển hàng không (ATA)

Được thành lập bởi một nhóm 14 hãng hàng không trong năm 1936, ATA là tổ chức thương mại đầu tiên và duy nhất cho đến hiện nay quản lý các hãng hàng không Mỹ. Mục đích của ATA là để hỗ trợ và giúp đỡ các thành viên của mình bằng cách thúc đẩy ngành công nghiệp vận tải hàng không theo hướng an toàn, hiệu quả và tiết kiệm chi phí, cung như áp dụng tiến bộ công nghệ vào các hoạt động của mình; Có hai tài liệu ATA sử dụng như hướng dẫn cho việc đào tạo cán bộ kiểm tra.

 • ATA Specification 105, Hướng dẫn đào tạo và kiểm tra Cán Kiểm tra không phá hủy. Tài liệu này phục vụ như một hướng dẫn cho việc phát triển một chương trình đào tạo cho nhân viên thực hiện nhiệm vụ kiểm tra không phá hủy. Trong khi một phần bắt nguồn từ nhiều tiêu chuẩn đào tạo phổ quát như ASNT SNT-TC-1A và NAS 410, tài liệu này được dành riêng cho chương trình đào tạo bảo trì hàng không và cá nhân đủ điều kiện cá nhân để tiến hành kiểm tra máy bay.
 • ATA Specification 107, Hướng dẫn đào tạo cán bộ và năng lực cho FAR Part 121. Tài liệu này chỉ dẫn đào tạo và yêu cầu trình độ của các kỹ thuật viên kiểm tra máy bay và đề xuất một danh sách tối thiểu của các thiết bị kiểm tra.

Trang web https://www.airlines.org/


Hiệp hội công nghiệp hàng không (AIA)

Hiệp hội công nghiệp hàng không đại diện cho các nhà sản xuất lớn của quốc gia trong quân sự và máy bay thương mại, máy bay trực thăng, động cơ máy bay, tên lửa, tàu vũ trụ, vật liệu, và các thành phần có liên quan cũng như các thiết bị. AIA đã có một hiệp hội thương mại ngành công nghiệp hàng không vũ trụ kể từ năm 1919. Ban đầu nó được gọi là Phòng Thương mại hàng không (ACCA). AIA là chịu trách nhiệm cho hai tài liệu liên quan NDT, đó là:

 • NAS 410, Giấy chứng nhận & kiểm tra trình độ nhân viên trong Kiểm tra không phá hủy. Tài liệu này là một tài liệu sử dụng rộng rãi trong ngành công nghiệp hàng không vũ trụ vì nó thay thế MIL-STD-410E.
 • NAS 999, Kiểm tra không phá hủy chi tiết composite.

Trang web https://www.aia-aerospace.org/


Viện Tiêu chuẩn Quốc gia Hoa Kỳ (ANSI)

ANSI web site. ANSI (viết tắt từ American National Standards Institute trong tiếng Anh và có nghĩa là “Viện Tiêu chuẩn Quốc gia Hoa Kỳ”) là một tổ chức tư nhân, phi lợi nhuận nhằm quản trị và điều phối sự tiêu chuẩn hoá một cách tự giác và hợp thức các hệ thống quy ước ra đời ngày 19 tháng 10 năm 1918. Cơ sở chính ANSI đóng ở Washington, D.C.

Trang web https://www.ansi.org/

Hội thử nghiệm không phá hủy Việt Nam (VANDT)

Hội VANDT đã được thừa nhận là một tổ chức xã hội nghề nghiệp tự nguyện của những chuyên gia và những người hoạt động trong nhiều lĩnh vực kinh tế xã hội có ứng dụng kỹ thuật kiểm tra NDT.

 • Tháng 8 năm 2006 Đại hội đại biểu lần II – Hội VANDT đã bầu ra ban lãnh đạo mới gồm Chủ tịch, 05 Phó chủ tịch, 01 Tổng Thư ký và 28 Uỷ viên BCH và đã được Liên hiệp các Hội KH&KT Việt Nam ra quyết định công nhận.
 • Tháng 3 năm 2007 Văn phòng Hội được chuyển sang địa điểm mới tại Viện Năng lượng Nguyên tử Việt Nam
  Địa chỉ: 59 Lý Thường Kiệt – Hoàn Kiếm – Hà Nội.

Trang web http://vandt.org.vn/

Các chỉ dẫn kỹ thuật và tiêu chuẩn liên quan đến một số phương pháp NDT

Các tiêu chuẩn cho kỹ thuật

 

Standard

BS, EN, BS EN and BS

  ISO

General provisions

BS EN 13554:2011 Non-destructive testing – Acoustic emission testing – General principles

 

Equipment and tools

BS EN 13477-1:2001 Non-destructive testing – Acoustic emission – Equipment characterisation – Part 1: Equipment description

ISO 12713:1998 Non-destructive testing – Acoustic emission inspection – Primary calibration of transducers

BS EN 13477-2:2010 Non-destructive testing – Acoustic emission – Equipment characterisation – Part 2: Verification of operating characteristics

ISO 12714:1999 Non-destructive testing – Acoustic emission inspection – Secondary calibration of acoustic emission sensors

Techniques

BS EN 14584:2013 Non-destructive testing – Acoustic emission testing – Examination of metallic pressure equipment during proof testing – Planar location of AE sources

ISO 18081:2016 Non-destructive testing – Acoustic emission testing (AT) – Leak detection by means of acoustic emission. 

BS EN 15495:2007 Non-destructive testing – Acoustic emission – Examination of metallic pressure equipment during proof testing – Zone location of AE sources

ISO 18249:2015 Non-destructive testing – Acoustic emission testing – Specific methodology and general evaluation criteria for testing of fibre-reinforced polymers 

BS EN 15856:2010 Non-destructive testing – Acoustic emission – General principles of AE testing for the detection of corrosion within metallic surrounding filled with liquid

 

BS EN 15857:2010 Non-destructive testing – Acoustic emission – Testing of fibre-reinforced polymers – Specific methodology and general evaluation criteria

 

BS ISO 18249:2015 Non-destructive testing – Acoustic emission testing – Specific methodology and general evaluation criteria for testing of fibre-reinforced polymers

 

Terminology

BS EN 1330-9 Non-destructive testing – Terminology – Part 9: Terms used in acoustic emission testing

ISO 12716:2001 Non-destructive testing – Acoustic emission inspection – Vocabulary

Association Française des Ingénieurs en Appareils à Pression (A.F.I.A.P.), (www.afiap.org)

Term

Title

Edition

Comment

 

Guideline for acoustic emission testing of pressure equipment.

2009

pressure vessel

American Gear Manufacturer Association (AGMA), (www.agma.org)

Term

Title

Edition

Comment

AGMA 93FTM9

Gear Tooth Bending Fatigue Crack Detection by Acoustic Emissions and Tooth Compliance Measurements

1993

metal

American Petroleum Institute (API), (www.api.org)

Term

Title

Edition

Comment

ANSI/API 510

Pressure vessel inspection code: Maintenance inspection, rating, repair and alteration (Section 6.4 “External Inspection”)

2006

pressure vessel

API SPEC 16A

Specification for Drill Through Equipment

2004

quality assurance drilling machine

American Society of Mechanical Engineers (ASME), (www.asme.org)

Term

Title

Edition

Comment

ASME

Boiler and Pressure Vessel Code

Section V, Article 11, Acoustic Emission Examination of Fiber Reinforced Plastic Vessels

2001

pressure vessel,

fiber reinforced plastic vessels

ASME

Boiler and Pressure Vessel Code

Section V, Article 12, Acoustic Emission Examination of Metallic Vessels During Pressure Testing

2001

pressure vessel, metal

ASME

Boiler and Pressure Vessel Code

Section V, Article 13, Continuous Acoustic Emission Monitoring

2001

Monitoring, metal, non-metal

ASME

Boiler and Pressure Vessel Code

Section V, Article 29, Acoustic Emission Standards

2001

See ASTM

E 650-97, E 976-

98, E 1211-97,

E 1419-96

ASME

Boiler and Pressure Vessel Code

Terminology for Nondestructive Examinations Standards,

5. Acoustic Emission

2001

See ASTM E 1316-99

ASME

Boiler and Pressure Vessel Code

Section VIII, Division 1, Case No. 1968 Use of Acoustic Emission Examination in Lieu of Radiography

1985

pressure vessel valid until 1991,

might be not valid

ASME

Boiler and Pressure Vessel Code

Section XI, Division 1, Article IWA-2000, Examination and Inspection, (IWA-2234) Acoustic Emission Examination

2001

Pressure vessel, nuclear technology

ASME

Boiler and Pressure Vessel Code

Section XI, Division 1, Code Case N-471, Acoustic Emission for Successive Inspections

(approval date April 19, 02)

2002

Pressure vessel, nuclear technology, valid until April 19, 05

ASME

Boiler and Pressure Vessel Code

Section XI, Division 1, Code Case No. N-471, Acoustic Emission for successive inspections

Supplement 1 Guidance information for acoustic emission monitoring of pressure boundaries during operation (approval date 04/19/02)

2002

pressure vessel, metal, fiber reinforced plastic, valid until April 19, 05

ASME

Boiler and Pressure Vessel Code

Section XI, Appendix, Acoustic Emission Monitoring of Nuclear Reactor Pressure Boundaries during Operation

2010

pressure vessel, nuclear

ASME

RTP-1-1995

Standard Guide to Test Methods and Standards for Nondestructive Testing of Advanced Ceramics

1999

Ceramics

American Society of NDT (ASNT), (www.asnt.org)

Term

Title

Edition

Comment

ASNT SNT-TC- 1A

Personnel Qualification and Certification in Nondestructive Testing

2011

Fundamentals, certification

American Society for Testing and Materials (ASTM), (www.astm.org)

Term

Title

Edition

Comment

ASTM C 1175

Standard Guide to Test Methods and Standards for Nondestructive Testing of Advanced Ceramics

2010

ceramics

ASTM E 543

Standard Specification for Agencies Performing Nondestructive Testing

2013

fundamentals

ASTM E 569

Standard Practice for Acoustic Emission Monitoring of Structures During Controlled Stimulation

2013

structures

ASTM E 650

Standard Guide for Mounting Piezoelectric Acoustic Emission Sensors

2012

fundamentals

ASTM E 749

Standard Practice for Acoustic Emission Monitoring During Continuous Welding

2012

welding, monitoring

ASTM E 750

Standard Practice for Characterizing Acoustic Emission Instrumentation

2010

fundamentals

ASTM E 751

Standard Practice for Acoustic Emission Monitoring During Resistance Spot-Welding

2012

welding, monitoring

ASTM E 976

Standard Guide for Determining the Reproducibility of Acoustic Emission Sensor Response

2010

calibration

ASTM E 1065

Standard Guide for Evaluating Characteristics of Ultrasonic Search Units

2008

fundamentals

ASTM E 1067

Standard Practice for Acoustic Emission Examination of Fiberglass Reinforced Plastic Resin (FRP) Tanks/Vessels

2011

fiberglass reinforced plastic

ASTM E 1106

Standard Test Method for Primary Calibration of Acoustic Emission Sensors

2012

calibration

ASTM E 1118

Standard Practice for Acoustic Emission Examination of Reinforced Thermosetting Resin Pipe (RTRP)

2011

pipe,

fiberglass reinforced plastic

ASTM E 1139

Standard Practice for Continuous Monitoring of Acoustic Emission from Metal Pressure Boundaries

2012

monitoring

ASTM E 1211

Standard Practice for Leak Detection and Location Using Surface-Mounted Acoustic Emission Sensors

2012

leakage

ASTM E 1212

Standard Practice for Quality Management Systems for Nondestructive Testing Agencies

2012

Quality management

ASTM E 1316

Standard Terminology for Nondestructive Examination

2013

terminology

ASTM E 1359

Standard Guide for Evaluating Capabilities of Nondestructive Testing Agencies

2012

Quality management

ASTM E 1419

Standard Practice for Examination of Seamless, Gas- Filled, Pressure Vessels Using Acoustic Emission

2009

pressure vessels

ASTM E 1495

Standard Guide for Acousto-Ultrasonic Assessment of Composites, Laminates, and Bonded Joints

2012

fiber reinforced plastic

ASTM E 1544

Standard Practice for Construction of a Stepped Block and Its Use to Estimate Errors Produced by Speed-of- Sound Measurement Systems for Use on Solids

1999

(2004) e1

fundamentals

ASTM E 1736

Standard Practice for Acousto-Ultrasonic Assessment of Filament-Wound Pressure Vessels

2010

pressure vessel,

fiber reinforced plastic

ASTM E 1781

Standard Practice for Secondary Calibration of Acoustic Emission Sensors

2013

calibration

ASTM E 1888/

E 1888 M

Standard Practice for Acoustic Emission Examination of Pressurized Containers Made of Fiberglass Reinforced Plastic with Balsa Wood Cores

2012

pressure vessel,

fiberglass reinforced plastic

ASTM E 1930

Standard Practice for Examination of Liquid-Filled Atmospheric and Low-Pressure Metal Storage Tanks Using Acoustic Emission

2012

pressure vessel, metal

ASTM E 1932

Standard Guide for Acoustic Emission Examination of Small Parts

2012

small parts

ASTM E 2075/ E 2075M

Standard Practice for Verifying the Consistency of AE- Sensor Response Using an Acrylic Rod

2010

sensor check

ASTM E 2076/

E 2076 M

Standard Practice for Examination of Fiberglass Reinforced Plastic Fan Blades Using Acoustic Emission

2010

fiberglass reinforced plastic

ASTM E 2191/ E 2191 M

Standard Practice Method for Examination of Gas-Filled Filament-Wound Composite Pressure Vessels Using Acoustic Emission

2010

pressure vessel,

fiber reinforced plastic

ASTM E 2374

Standard Guide for Acoustic Emission System Performance Verification

2010

Fundamentals, verification

ASTM E 2478

Standard Practice for Determining Damage-Based Design Stress for Fiberglass Reinforced Plastic (FRP) Materials Using Acoustic Emission

2011

Composites

ASTM E 2533

Standard Guide for Nondestructive Testing of Polymer Matrix Composites Used in Aerospace Applications

2009

Composites, Aerospace

ASTM E 2598

Standard Practice for Acoustic Emission Examination of Cast Iron Yankee and Steam Heated Paper Dryers

2013

Paper Dryer

ASTM E2661/ E2661M

Standard Practice for Acoustic Emission Examination of Plate-like and Flat Panel Composite Structures Used in Aerospace Applications

2010

Composites, Aerospace

ASTM E 2863 E2863M

Standard Practice for Acoustic Emission Examination of Welded Steel Sphere Pressure Vessels Using Thermal Pressurization

2012

pressure vessels (small spheres)

ASTM E 2907

Standard Practice for Examination of Paper Machine Rolls Using Acoustic Emission from Crack Face Rubbing

2013

Paper machine roll

ASTM F 914/ F 914 M

Standard Test Method for Acoustic Emission for Aerial Personnel Devices Without Supplemental Load Handling Attachments

2010

aerial device

ASTM F 1430/ F 1430 M

Standard Test Method for Acoustic Emission Testing of Insulated and Non-Insulated Aerial Personnel Devices with Supplemental Load Handling Attachments

2010

aerial device

ASTM F 1797

Standard Test Method for Acoustic Emission Testing of Insulated and Non-Insulated Digger Derricks

2009 e1

structures

ASTM F 2174

Standard Practice for Verifying Acoustic Emission Sensor Response

2002

(2008)

sensor check

ASTM E 2374

Standard Guide for Acoustic Emission System Performance Verification

2010

Fundamentals, verification

Australian Standard, Australia (www.standards.org.au)

Term

Title

Edition

Comment

AS 4748-2001

Acoustic emission testing of fibreglass-insulated booms on elevating work platforms

2001

aerial device

Committee on Acoustic Emission from Reinforced Plastics, Society of Plastics Industry (CARP/SPI), USA, (www.socplas.org)

Term

Title

Edition

Comment

CARP/SPI

Recommended Practice for Acoustic Emission Evaluation of Fiber Reinforced Plastic (FRP) Tanks and Pressure Vessels

Draft Oct 1999

compare to ASTM E 1067

CARP/SPI

Recommended Practice for Acoustic Emission Testing of Fiberglass Reinforced Plastic Piping Systems

1988

fiberglass reinforced plastic

CARP/SPI

Recommended Practice for Acoustic Emission Testing of Reinforced Thermosetting Resin Pipe (RTRP)

1983

compare to ASTM E 1118

CARP/SPI

Recommended Practice for Acoustic Emission Testing of Pressurized Highway Tankers made of Fiberglass Reinforced Plastic with Balsa Cores

1993

compare to ASTM E 1888

CARP/SPI

Guidance for Development of AE Applications on Composites

1993

fiber reinforced plastic

Comité Européen de Normalisation (CEN), Belgium, (www.cenorm.be)

Term

Title

Edition

Comment

CEN EN 1071-3

:2005

Advanced technical ceramics – Methods of test for ceramic coatings – Part 3: Determination of adhesion and other mechanical failure modes by a scratch test

2005

ceramics

CEN EN 1330-1

:1998

Non-destructive testing – Terminology – Part 1: List of general terms

1998

terminology

CEN EN 1330-2

:1998

Non-destructive testing – Terminology – Part 2: Terms common to the non-destructive testing methods

1998

terminology

CEN EN 1330-9

:2009

Non-destructive testing – Terminology – Part 9: Terms used in acoustic emission testing

2009

terminology

CEN EN 12817

:2010

LPG Equipment and accessories – Inspection and requalification of LPG tanks up to and including 13 m³

2010

LPG tanks

CEN EN 12819

:2009

LPG equipment and accessories – Inspection and requalification of LPG tanks greater than 13 m³

2009

LPG tanks

CEN ISO/TR 13115:2011

Non-destructive testing – Methods for absolute calibration of acoustic emission transducers by the reciprocity technique (ISO/TR 13115:2011)

2011

fundamentals calibration

CEN EN 13445-5

:2009

Unfired pressure vessels – Part 5: Inspection and testing (Annex E)

2009

pressure vessel

CEN EN 13477-1

:2001

Non-destructive testing – Acoustic emission – Equipment characterization – Part 1: Equipment description

2001

fundamentals

CEN EN 13477-2

:2010

Non-destructive testing – Acoustic emission – Equipment characterization – Part 2: Verification of operating characteristic

2010

fundamentals calibration

CEN EN 13554

:2011

Non-destructive testing – Acoustic emission – General principles

2011

fundamentals

CEN EN 13480-5

:2012

Metallic industrial piping – Part 5: Inspection and testing

2012

piping

CEN EN 14584

:2013

Non-destructive testing – Acoustic emission – Examination of metallic pressure equipment during proof testing – Planar location of AE sources

2013

location

CEN EN 15495

:2007

Non-Destructive testing – Acoustic emission – Examination of metallic pressure equipment during proof testing – Zone location of AE sources

2007

location

CEN EN 15856

:2010

Non-destructive testing – Acoustic emission – General principles of AE testing for the detection of corrosion within metallic surrounding filled with liquid

2010

Storage tanks

CEN EN 15857

:2010

Non-destructive testing – Acoustic emission – Testing of fibre-reinforced polymers – Specific methodology and general evaluation criteria

2010

FRP

CEN EN ISO 16148:2006

Gas cylinders – Refillable seamless steel gas cylinders

– Acoustic emission testing (AT) for periodic inspection (ISO 16148:2006)

2006

pressure vessels

CEN ISO/TR 25107:2006

Non-destructive testing – Guidelines for NDT training syllabuses (ISO/TR 25107:2006)

2006

Training

CEN CR 13935:2000

Non-destructive testing – Generic NDE data format model

2000

Data format

97/23/EC

Pressure Equipment Directive

November 1999

Pressure vessels

Electric Power Research Institute (EPRI), USA, (www.epri.com)

Term

Title

Edition

Comment

EPRI

NP-6844

Acoustic Emission for Detecting Crack Initiation in Stainless Steel

Mai

1990

metal

EPRI

TR-105265-V1

Acoustic Emission Monitoring of High-Energy Steam Piping: Volume 1: Acoustic Emission Monitoring Guidelines for Hot Reheat Piping

January 1996

steam pipes

EPRI

TR-107147

Acoustic Emission Monitoring of Reactor Vessel Head and Internal Lift Rigs

August 1997

nuclear technique

EPRI 1011708

Development of a New Acoustic Emission Technique for the Detection and Location of Gassing Sources in Power Transformers and LTCs

May 2005

location, electrical engineering

EPRI 1004329

Guidelines for the Evaluation of Seam-Welded High- Energy Piping

December 2003

pipes

EPRI 1012344

Technical Update: Development and Testing of an On- Line AE (Acoustic Emission)/Vibration Instrument

December 2006

transformer

EPRI 1021893

Technical Update: Converting Data into Action: New Clustering Algorithms for Acoustic Emission Signals

December 2011

transformer

European Committee for Electrotechnical Standardization, (CENELEC), (www.cenelec.eu)

Term

Title

Edition

Comment

EN 61057:1993

Aerial devices with insulating boom used for live working exceeding 1 kV a.c. (bases on similar standard published by IEC 61057:1991)

1993

aerial device

Institute of Electric and Electronic Engineers (IEEE), USA, (www.ieee.org)

Term

Title

Edition

Comment

IEEE C57.127

-2007

Trial-Use Guide for the Detection of Acoustic Emissions from Partial Discharges in Oil-Immersed Power Transformers

2007

partial discharges

International Institute of Welding, (IIW), (www.iiwelding.org)

Term

Title

Edition

Comment

ICRA-2011-

Conf. Paper: ACOUSTIC EMISSION MONITORING IN

2011

Piping

AUS-S801

POWER STATIONS

 

 

International Organisation for Standardisation (ISO), Switzerland, (www.iso.ch)

Term

Title

Edition

Comment

ISO 9712

:2012

Non-destructive testing — Qualification and certification of personnel

Hint: CEN EN 473 was superseded in 2012 by this standard.

2012

qualification

ISO 12713

:1998

Non-destructive testing – AE-Testing – Primary Calibration of Acoustic Emission Sensors

July

1998

calibration

ISO 12714

:1999

Non-destructive testing – AE-Testing – Secondary Calibration of Acoustic Emission Sensors

July

1999

calibration

ISO 12716

:2001

Non-destructive testing – AE-Testing – Terminology

2001

terminology

ISO/TR 13115

:2011

Non-destructive testing — Methods for absolute calibration of acoustic emission transducers by the reciprocity technique

2011

calibration

ISO 16148

:2006

Gas cylinders — Refillable seamless steel gas cylinders — Acoustic emission testing (AT) for periodic inspection

2006

pressure vessels

ISO 18436-6

:2008

Condition monitoring and diagnostics of machines — Requirements for qualification and assessment of personnel — Part 6: Acoustic emission

2008

condition monitoring, qualification

ISO 22096

:2007

Condition monitoring and diagnostics of machines — Acoustic emission

2007

condition monitoring

ISO 25107

:2006

Non-destructive testing — Guidelines for NDT training syllabuses

2006

training

Japanese Industrial Standard (JIS), Japan, (www.jsa.or.jp)

Term

Title

Edition

Comment

JIS Z 2342:2003

Methods for acoustic emission testing of pressure vessels during pressure test and classification of test results

2003

pressure vessels,

compare with NDIS 2342

Japanese Society for Non-Destructive Inspection (JSNDI), Japan (www.jsndi.jp)

Term

Title

Edition

Comment

NDIS 2106

Evaluation of performance characteristics of acoustic emission equipment

1997

fundamentals

NDIS 2109

Method for absolute calibration of acoustic emission transducers by reciprocity technique

2004

calibration

NDIS 2110

Method for measurement of sensitivity degradation of acoustic emission transducer

December 1997

calibration

NDIS 2412

Acoustic emission testing of spherical pressure vessels made of high tensile strength steel and classification of test results

1980

pressure vessels, metal

NDIS 2421

Recommended practice for in situ monitoring of concrete structures by acoustic emission

2000

Structures, concrete

National Aeronautics and Space Administration (NASA), (www.nasa.gov)

Term

Title

Edition

Comment

NASA

NPR 8831.2E

Facilities Maintenance and Operations Management (Appendix F Predictive Testing & Inspection)

Nov 2008

Leakage, flaw detection

 

Innovation project: Use of Modal Acoustic Emission to Monitor Damage Progression in Carbon Fiber/Epoxy Tows and Implications for Composite Structures

2011

composites

National Association of Corrosion Engineers (NACE), USA, (www.nace.org)

Term

Title

Edition

Comment

NACE SP0296-2010

(formerly RP0296)

Detection, Repair, and Mitigation of Cracking in Refinery Equipment in Wet H2S Environments

2010

pressure vessels

Technischer Überwachungsverein (TÜV), DE, (www.tuev-verlag.de/ProduktVerz/tabvd005.htm)

Term

Title

Edition

Comment

TÜV MB 369

Durchführung der Schallemissionsprüfung (SEP) bei Gasdruckprüfungen an Druckbehältern in Gasspeicher- anlagen

May 2001

pressure vessels

TÜV MB DRBE 375

Durchführung der Schallemissionsprüfung (SEP) bei Gasdruckprüfungen an CNG-Speicherbehältern von Füllanlagen

July 2008

pressure vessels

United Kingdom Health & Safety Executive (HSE), UK (www.hse.gov.uk)

Term

Title

Edition

Comment

RR328

Research Report:

Acoustic monitoring of the hulls of Floating Production Storage and Offloading facilities (FPSOs) for corrosion and damage

2005

monitoring, overview

RR685

Research Report: Structural integrity monitoring, Review and appraisal of current technologies for offshore applications

2009

monitoring, overview

 

BS, EN, BS EN and BS ISO ISO
General provisions BS EN ISO 15549:2010 Non-destructive testing – Eddy current testing – General principles ISO 15549:2008 Non-destructive testing – Eddy current testing – General principles
Equipment and tools BS EN ISO 15548-1:2013 Non-destructive testing – Equipment for eddy current examination – Part 1: Instrument characteristics and verification ISO 15548-1:2013 Non-destructive testing – Equipment for eddy current examination – Part 1: Instrument characteristics and verification
BS EN ISO 15548-2:2013 Non-destructive testing – Equipment for eddy current examination – Part 2: Probe characteristics and verification ISO 15548-2:2013 Non-destructive testing – Equipment for eddy current examination – Part 2: Probe characteristics and verification
BS EN ISO 15548-3:2008 Non-destructive testing – Equipment for eddy current examination – Part 3: System characteristics and verification ISO 15548-3:2008 Non-destructive testing – Equipment for eddy current examination – Part 3: System characteristics and verification
  prEN ISO 20339 Equipment for eddy current examination – Array probe characteristics and verification
Table of comments completed and draft updated
Special techniques BS EN ISO 2360:2003 Non-conductive coatings on non-magnetic electrically-conductive basis materials – Measurement of coating thickness – Amplitude-sensitive eddy current method
prEN ISO 2360 Under Drafting
ISO 2360:2003 Non-conductive coatings on non-magnetic electrically-conductive basis materials – Measurement of coating thickness – Amplitude-sensitive eddy current method
  ISO 20669:2017 Non-destructive testing – Pulsed eddy current testing of ferromagnetic metallic material components
BS EN ISO 21968:2005 Non-magnetic metallic coatings on metallic and non-metallic basis materials – Measurement of coating thickness – Phase-sensitive eddy current method  ISO 21968:2005 Non-magnetic metallic coatings on metallic and non-metallic basis materials – Measurement of coating thickness – Phase-sensitive eddy current method
Aerospace prEN 2002-20 Aerospace series – Test methods for metallic materials – Part 20: Eddy current test on pipes under pressure
prEN 2002-20 Under Drafting
 
Welds (w) BS EN ISO 17643:2015 Non-destructive examination of welds – Eddy current examination of welds by complex plane analysis ISO 17643:2015 Non-destructive testing of welds – Eddy current testing of welds by complex-plane analysis
 
Tubes and pipes (t)
 
BS EN 1971-1:2011 Copper and copper alloys – Eddy current test for measuring defects on seamless round copper and copper alloy tubes – Part 1: Test with an encircling test coil on the outer surface  
BS EN 1971-2:2011 Copper and copper alloys – Eddy current test for measuring defects on seamless round copper and copper alloy tubes – Part 2: Test with an internal probe on the inner surface  
BS EN ISO 10893-1:2011 Non-destructive testing of steel tubes – Part 1: Automated electromagnetic testing of seamless and welded (except submerged arc-welded) steel tubes for the verification of hydraulic leak tightness  ISO 10893-1:2011 Non-destructive testing of steel tubes – Part 1: Automated electromagnetic testing of seamless and welded (except submerged arc-welded) steel tubes for the verification of hydraulic leak tightness
BS EN ISO 10893-2:2011 Non-destructive testing of steel tubes – Part 2: Automated eddy current testing of seamless and welded (except submerged arc-welded) steel tubes for the detection of imperfections  ISO 10893-2:2011 Non-destructive testing of steel tubes – Part 2: Automated eddy current testing of seamless and welded (except submerged arc-welded) steel tubes for the detection of imperfections
Terminology BS EN ISO 12718:2008 Non-destructive testing – Eddy current testing – Vocabulary ISO 12718:2008 Non-destructive testing – Eddy current testing – Vocabulary

 

BS, EN, BS EN and BS ISO ISO
General CEN/TS 15053:2005 Non-destructive testing – Recommendations for discontinuities-types in test specimens for examination  ISO/TS 22809:2007 Non-destructive testing – Discontinuities in specimens for use in qualification examinations
CEN/TR 14748:2004 Non-destructive testing – Methodology for qualification of non-destructive tests  
General, castings BS EN 1559-1:2011 Founding – Technical conditions of delivery – Part 1: General  
BS EN 1559-2:2014 Founding – Technical conditions of delivery – Part 2: Additional requirements for steel castings  
BS EN 1559-3:2011 Founding – Technical conditions of delivery – Part 3: Additional requirements for iron castings  
BS EN 1559-4:2015 Founding – Technical conditions of delivery – Part 4: Additional requirements for aluminium alloy castings  
BS EN 1559-5:1998 Founding – Technical conditions of delivery – Part 5: Additional requirements for magnesium alloy castings
Under Enquiry
 
BS EN 1559-6:1999 Founding – Technical conditions of delivery – Part 6: Additional requirements for zinc alloy castings  
General, welds   ISO 5173:2009/Amd 1:2011 Destructive tests on welds in metallic materials – Bend tests – Amendment 1
BS EN ISO 17635:2016 Non-destructive testing of welds – General rules for metallic materials
Published 12/2016.
ISO 17635:2016 Non-destructive testing of welds – General rules for metallic materials
Published 12/2016.
BS EN ISO 5817:2014 Welding – Fusion-welded joints in steel, nickel, titanium and their alloys (beam welding excluded) – Quality levels for imperfections ISO 5817:2014 Welding – Fusion-welded joints in steel, nickel, titanium and their alloys (beam welding excluded) – Quality levels for imperfections
BS EN ISO 6520-1:2007 Welding and allied processes – Classification of geometric imperfections in metallic materials – Part 1: Fusion welding ISO 6520-1:2007 Welding and allied processes – Classification of geometric imperfections in metallic materials – Part 1: Fusion welding
BS EN ISO 6520-2:2013 Welding and allied processes – Classification of geometric imperfections in metallic materials – Part 2: Welding with pressure ISO 6520-2:2013 Welding and allied processes – Classification of geometric imperfections in metallic materials – Part 2: Welding with pressure
BS EN ISO 10042:2005 Welding – Arc-welded joints in aluminium and its alloys – Quality levels for imperfections ISO 10042:2005/Cor 1:2006 Welding – Arc-welded joints in aluminium and its alloys – Quality levels for imperfections 
General, aerospace BS EN 2078:2002 Aerospace series – Metallic materials – Manufacturing schedule, inspection schedule, inspection and test report – Definition, general principles, preparation and approval  
General, terminology BS EN 1330-1:2014 Non-destructive testing – Terminology – Part 1: List of general terms  
BS EN 1330-2:1998 Non-destructive testing – Terminology – Part 2: Terms common to the non-destructive testing methods ISO/TS 18173:2005 Non-destructive testing – General terms and definitions
Techniques   ISO 3057:1998 Non-destructive testing – Metallographic replica techniques of surface examination N465 Summary of Form 21.
Special techniques   ISO 21751 Plastic pipes and fittings – Decohesion test of electrofusion assemblies – Strip-bend test
Associated standards BS ISO 614:2012 Ships and marine technology – Toughened safety glass panes for rectangular windows and side scuttles – Punch method of non-destructive strength testing ISO 614:2012 Ships and marine technology – Toughened safety glass panes for rectangular windows and side scuttles – Punch method of non-destructive strength testing
BS 8562:2011 Gas cylinders – In situ non-destructive examination and testing of refillable seamless steel tubes of water capacity between 150 L and 3000 L, used for compressed gases  
BS EN 12504-2:2012 Testing concrete in structures – Non-destructive testing – Part 2: Determination of rebound number    
Personnel BS EN 4179:2017 Aerospace series – Qualification and approval of personnel for non-destructive testing  
BS EN ISO 9712:2012 Non-destructive testing – Qualification and certification of NDT personnel ISO 9712:2012 Non-destructive testing – Qualification and certification of NDT personnel 
BS ISO 11484:2009 Steel products – Employer’s qualification system for non-destructive testing (NDT) personnel ISO 11484:2009 Steel products – Employer’s qualification system for non-destructive testing (NDT) personnel
BS EN ISO 18490:2015 Non-destructive testing – Evaluation of vision acuity of NDT personnel ISO 18490:2015 Non-destructive testing – Evaluation of vision acuity of NDT personnel

 

  BS, EN, BS EN and BS ISO ISO
General provisions BS ISO 10880:2017 Non-destructive testing – Infrared thermographic testing – General principles ISO 10880:2017 Non-destructive testing – Infrared thermographic testing – General principles 
BS EN 16714-1:2016 Non-destructive testing – Thermographic testing – General principles                                                                                                                                                 
Equipment BS EN 16714-2:2016 Non-destructive testing – Thermographic testing – Equipment  
BS ISO 18251-1:2017 Non-destructive testing – Infrared thermography – Characteristics of system and equipment ISO 18251-1:2017 Non-destructive testing – Infrared Thermography – Characteristics of system and equipment
Terminology

BS ISO 10878:2013 Non-destructive testing – Infrared thermography – vocabulary ISO 10878:2013 Non-destructive testing – Infrared thermography – vocabulary
BS EN 16714-3:2016 Non-destructive testing – Thermographic testing – Terms and definitions  
BS, EN, BS EN and BS ISO ISO
General provisions EN 1779:1999/A1:2003 Non-destructive testing – Leak testing – Criteria for method and technique selection  
Equipment and tools BS EN 13192:2002 Non-destructive testing – Leak testing – Calibration of reference leaks for gases  
BS EN 13625:2002 Non-destructive testing – Leak test – Guide to the selection of instrumentation for the measurement of gas leakage  
BS EN 1518:1998 Non-destructive testing – Leak testing – Characterisation of mass spectrometer leak detectors  
  ISO 3530:1979 Vacuum technology – Mass spectrometer-type leak detector calibration
Techniques BS EN 13184:2001 Non-destructive testing – Leak testing – Pressure change method  
BS EN 13185:2001 Non-destructive testing – Leak testing – Tracer gas method  
BS EN 1593:1999 Non-destructive testing – Leak testing – Bubble emission techniques  
  ISO 27895:2009 Vacuum technology – Valves – Leak test
BS EN ISO 18081:2016 Non-destructive testing – Acoustic emission testing (AT) – Leak detection by means of acoustic emission  
Terminology
 

BS EN 1330-8:1998 Non-destructive testing – Terminology – Part 8: Terms used in leak tightness testing  
BS EN ISO 20484:2017 Non-destructive testing – Leak testing – Vocabulary ISO 20484:2017 Non-destructive testing – Leak testing – Vocabulary
BS, EN, BS EN and BS ISO ISO
General provisions BS EN ISO 9934-1:2015 Non-destructive testing – Magnetic particle testing – Part 1: General principles ISO 9934-1:2015 Non-destructive testing – Magnetic particle testing – Part 1: General principles
BS EN ISO 3059:2012 Non-destructive testing – Penetrant testing and magnetic particle testing – Viewing conditions ISO 3059:2012 Non-destructive testing – Penetrant testing and magnetic particle testing – Viewing conditions
  ISO 24497-2:2007 Non-destructive testing – Metal magnetic memory – Part 2: General requirements
Special technique CEN/TR 16638:2014 Non-destructive testing – Penetrant and magnetic particle testing using blue light  
Equipment and tools BS EN ISO 9934-2:2015 Non-destructive testing – Magnetic particle testing – Part 2: Detection media  ISO 9934-2:2015 Non-destructive testing – Magnetic particle testing – Part 2: Detection media
BS EN ISO 9934-3:2015 Non-destructive testing – Magnetic particle testing – Part 3: Equipment ISO 9934-3:2015 Non-destructive testing – Magnetic particle testing – Part 3: Equipment 
Castings (c) BS EN 1369:2012 Founding – Magnetic particle testing ISO 4986:2010 Steel castings – Magnetic particle inspection
Forgings (f) BS EN 10228-1:1999 Non-destructive testing of steel forgings – Part 1: Magnetic particle inspection  
Welds (w)
 
BS EN ISO 17638:2009 Non-destructive testing of welds – Magnetic particle testing ISO 17638:2016 Non-destructive testing of welds – Magnetic particle testing
BS EN ISO 23278:2015 Non-destructive testing of welds – Magnetic particle testing of welds – Acceptance levels ISO 23278:2015 Non-destructive testing of welds – Magnetic particle testing of welds – Acceptance levels
  ISO 24497-3:2007 Non-destructive testing – Metal magnetic memory – Part 3: Inspection of welded joints
Tubes and pipes (t)
 
BS EN ISO 10893-3:2011 Non-destructive testing of steel tubes – Part 3: Automated full peripheral flux leakage testing of seamless and welded (except submerged arc-welded) ferromagnetic steel tubes for the detection of longitudinal and/or transverse imperfections ISO 10893-3:2011 Non-destructive testing of steel tubes – Part 3: Automated full peripheral flux leakage testing of seamless and welded (except submerged arc-welded) ferromagnetic steel tubes for the detection of longitudinal and/or transverse imperfections
BS EN ISO 10893-5:2011 Non-destructive testing of steel tubes – Part 5: Magnetic particle inspection of seamless and welded ferromagnetic steel tubes for the detection of surface imperfections ISO 10893-5:2011 Non-destructive testing of steel tubes – Part 5: Magnetic particle inspection of seamless and welded ferromagnetic steel tubes for the detection of surface imperfections
Terminology BS EN 1330-7:2005 Non-destructive testing – Terminology – Part 7: Terms used in magnetic particle testing  
BS EN ISO 12707:2016 Non-destructive testing – Magnetic particle testing. Vocabulary.   
  ISO 24497-1:2007 Non-destructive testing – Metal magnetic memory – Part 1: Vocabulary
BS, EN, BS EN and BS ISO ISO
General provisions BS EN ISO 3452-1:2013 Non-destructive testing – Penetrant testing – Part 1: General principles ISO 3452-1:2013 Non-destructive testing – Penetrant testing – Part 1: General principles
BS EN ISO 3059:2012 Non-destructive testing – Penetrant testing and magnetic particle testing – Viewing conditions ISO 3059:2012 Non-destructive testing – Penetrant testing and magnetic particle testing – Viewing conditions
Special technique BS EN ISO 3452-5:2008 Non-destructive testing – Penetrant testing – Part 5: Penetrant testing at temperatures higher than 50 degrees C ISO 3452-5:2008 Non-destructive testing – Penetrant testing – Part 5: Penetrant testing at temperatures higher than 50 degrees C
BS EN ISO 3452-6:2008 Non-destructive testing – Penetrant testing – Part 6: Penetrant testing at temperatures lower than 10 degrees C ISO 3452-6:2008 Non-destructive testing – Penetrant testing – Part 6: Penetrant testing at temperatures lower than 10 degrees C
CEN/TR 16638:2014 Non-destructive testing – Penetrant and magnetic particle testing using blue light  
Equipment and tools BS EN ISO 3452-2:2013 Non-destructive testing – Penetrant testing – Part 2: Testing of penetrant materials ISO 3452-2:2013 Non-destructive testing – Penetrant testing – Part 2: Testing of penetrant materials
BS EN ISO 3452-3:2013 Non-destructive testing – Penetrant testing – Part 3: Reference test-blocks ISO 3452-3:2013 Non-destructive testing – Penetrant testing – Part 3: Reference test-blocks
BS EN ISO 3452-4:1999 Non-destructive testing – Penetrant testing – Part 4: Equipment ISO 3452-4:1998 Non-destructive testing – Penetrant testing – Part 4: Equipment
Castings (c) BS EN 1371-1:2011 Founding – Liquid penetrant testing – Part 1: Sand, gravity die and low pressure die castings  
BS EN 1371-2:2015 Founding – Liquid penetrant inspection – Part 2: Investment castings  
  ISO 4987:2010 Steel castings – Liquid penetrant inspection
Forgings (f) BS EN 10228-2:1998 Non-destructive testing of steel forgings – Part 2: Penetrant testing
EN 10228-2:2015
 
Welds (w)
 
BS EN ISO 23277:2015 Non-destructive testing of welds – Penetrant testing of welds – Acceptance levels ISO 23277:2015 Non-destructive testing of welds – Penetrant testing of welds – Acceptance levels
Tubes and pipes (t)
 
BS EN ISO 10893-4:2011 Non-destructive testing of steel tubes – Part 4: Liquid penetrant inspection of seamless and welded steel tubes for the detection of surface imperfections  ISO 10893-4:2011 Non-destructive testing of steel tubes – Part 4: Liquid penetrant inspection of seamless and welded steel tubes for the detection of surface imperfections
Terminology BS EN ISO 12706:2009 Non-destructive testing – Penetrant testing – Vocabulary ISO 12706:2009 Non-destructive testing – Penetrant testing – Vocabulary
BS, EN, BS EN and BS ISO ISO
General provisions BS EN ISO 5579:2013 Non-destructive testing – Radiographic testing of metallic materials using film and X- or gamma rays – Basic rules ISO 5579:2013 Non-destructive testing – Radiographic testing of metallic materials using film and X- or gamma rays – Basic rules
BS EN 13068-3:2001 Non-destructive testing – Radioscopic testing – Part 3: General principles of radioscopic testing of metallic materials by X- and gamma rays  
Equipment and tools BS EN ISO 11699-1:2011 Non-destructive testing – Industrial radiographic film – Part 1: Classification of film systems for industrial radiography ISO 11699-1:2008 Non-destructive testing – Industrial radiographic film – Part 1: Classification of film systems for industrial radiography
BS EN ISO 11699-2:2011 Non-destructive testing – Industrial radiographic films – Part 2: Control of film processing by means of reference values ISO 11699-2:1998 Non-destructive testing – Industrial radiographic films – Part 2: Control of film processing by means of reference values
BS EN 25580:1992 Non-destructive testing – Industrial radiographic illuminators – Minimum requirements  ISO 5580:1985 Non-destructive testing – Industrial radiographic illuminators – Minimum requirements
BS EN 14096-1:2003 Non-destructive testing – Qualification of radiographic film digitisation systems – Part 1: Definitions, quantitative measurements of image quality parameters, standard reference film and qualitative control ISO 14096-1:2005 Non-destructive testing – Qualification of radiographic film digitisation systems – Part 1: Definitions, quantitative measurements of image quality parameters, standard reference film and qualitative control
BS EN ISO 14096-2:2003 Non-destructive testing – Qualification of radiographic film digitisation systems – Part 2: Minimum requirements ISO 14096-2:2005 Non-destructive testing – Qualification of radiographic film digitisation systems – Part 2: Minimum requirements
BS EN 12544-1:1999 Non-destructive testing – Measurement and evaluation of the X-ray tube voltage – Part 1: Voltage divider method ISO 16526-1:2011 Non-destructive testing – Measurement and evaluation of the X-ray tube voltage – Part 1: Voltage divider method
BS EN 12544-2:2000 Non-destructive testing – Measurement and evaluation of the X-ray tube voltage – Part 2: Constancy check by the thick filter method ISO 16526-2:2011 Non-destructive testing – Measurement and evaluation of the X-ray tube voltage – Part 2: Constancy check by the thick filter method
BS EN 12544-3:1999 Non-destructive testing – Measurement and evaluation of the X-ray tube voltage – Part 3: Spectrometric method ISO 16526-3:2011 Non-destructive testing – Measurement and evaluation of the X-ray tube voltage – Part 3: Spectrometric method
BS EN 12543-1:1999 Non-destructive testing – Characteristics of focal spots in industrial X-ray systems for use in non-destructive testing – Part 1: Scanning method  
BS EN 12543-2:2008 Non-destructive testing – Characteristics of focal spots in industrial X-ray systems for use in non-destructive testing – Part 2: Pinhole camera radiographic method  
BS EN 12543-3:1999 Non-destructive testing – Characteristics of focal spots in industrial X-ray systems for use in non-destructive testing – Part 3: Slit camera radiographic method  
BS EN 12543-4:1999 Non-destructive testing – Characteristics of focal spots in industrial X-ray systems for use in non-destructive testing – Part 4: Edge method  
BS EN 12543-5:1999 Non-destructive testing – Characteristics of focal spots in industrial X-ray systems for use in non-destructive testing – Part 5: Measurement of the effective focal spot size of mini- and micro-focus X-ray tubes  
BS EN 12679:2000 Non-destructive testing – Determination of the size of industrial radiographic sources – Radiographic method  
Image quality
 

  ISO 16371-1:2011 Non-destructive testing – Industrial computed radiography with storage phosphor imaging plates – Part 1: Classification of systems
  ISO 16526-1:2011 Non-destructive testing – Measurement and evaluation of the X-ray tube voltage – Part 1: Voltage divider method 
  ISO 16526-2:2011 Non-destructive testing – Measurement and evaluation of the X-ray tube voltage – Part 2: Constancy check by the thick filter method
  ISO 16526-3:2011 Non-destructive testing – Measurement and evaluation of the X-ray tube voltage – Part 3: Spectrometric method
BS EN ISO 19232-1:2013 Non-destructive testing – Image quality of radiographs – Part 1: Determination of the image quality value using wire-type image quality indicators ISO 19232-1:2013 Non-destructive testing – Image quality of radiographs – Part 1: Determination of the image quality value using wire-type image quality indicators
BS EN ISO 19232-2:2013 Non-destructive testing – Image quality of radiographs – Part 2: Determination of the image quality value using step/hole-type image quality indicators ISO 19232-2:2013 Non-destructive testing – Image quality of radiographs – Part 2: Determination of the image quality value using step/hole-type image quality indicators
BS EN ISO 19232-3:2013 Non-destructive testing – Image quality of radiographs – Part 3: Image quality classes ISO 19232-3:2013 Non-destructive testing – Image quality of radiographs – Part 3: Image quality classes
BS EN ISO 19232-4:2013 Non-destructive testing – Image quality of radiographs – Part 4: Experimental evaluation of image quality values and image quality tables ISO 19232-4:2013 Non-destructive testing – Image quality of radiographs – Part 4: Experimental evaluation of image quality values and image quality tables
BS EN ISO 19232-5:2013 Non-destructive testing – Image quality of radiographs – Part 5: Determination of the image unsharpness value using duplex wire-type image quality indicators ISO 19232-5:2013 Non-destructive testing – Image quality of radiographs – Part 5: Determination of the image unsharpness value using duplex wire-type image quality indicators
Special techniques BS EN 14784-1:2005 Non-destructive testing – Industrial computed radiography with storage phosphor imaging plates – Part 1: Classification of systems ISO 16371-1:2011 Non-destructive testing – Industrial computed radiography with storage phosphor imaging plates – Part 1: Classification of systems
BS EN 14784-2:2005 Non-destructive testing – Industrial computed radiography with storage phosphor imaging plates – Part 2: General principles for testing of metallic materials using X-rays and gamma rays  
  ISO 15708-1 Non-destructive testing – Radiation methods – Computed tomography – Part 1: Principles, equipment and samples. 
  ISO 15708-2 Non-destructive testing – Radiation methods – Computed tomography – Part 2: Operation and interpretation 
BS ISO 15708-3:2017 Non-destructive testing – Radiation methods for computed tomography – Part 3: Operation and interpretation  ISO 15708-3:2017 Non-destructive testing – Radiation methods for computed tomography – Part 3: Operation and interpretation
BS ISO 15708-4:2017 Non-destructive testing – Radiation methods for computed tomography – Part 4: Qualification  ISO 15708-4:2017 Non-destructive testing – Radiation methods for computed tomography – Part 4: Qualification 
BS EN 16407-1:2014 Non-destructive testing – Radiographic inspection of corrosion and deposits in pipes by X- and gamma rays – Part 1: Tangential radiographic inspection  
BS EN 16407-2:2014 Non-destructive testing – Radiographic inspection of corrosion and deposits in pipes by X- and gamma rays – Part 2: Double wall radiographic inspection  
Aerospace prEN 2002-21 Aerospace series – Test methods for metallic materials – Part 21: Radiographic testing of cast components
Under Drafting
 
Castings (c)
 
BS EN 12681:2003 Founding – Radiographic examination  
  ISO 4993:2015 Steel and iron castings – Radiographic inspection 
Welds (w)
 
BS EN ISO 10893-7:2011 Non-destructive testing of steel tubes – Part 7: Digital radiographic testing of the weld seam of welded steel tubes for the detection of imperfections ISO 10893-7:2011 Non-destructive testing of steel tubes – Part 7: Digital radiographic testing of the weld seam of welded steel tubes for the detection of imperfections
BS EN ISO 17636-1:2013 Non-destructive testing of welds – Radiographic testing – Part 1: X- and gamma ray techniques with film  ISO 17636-1:2013 Non-destructive testing of welds – Radiographic testing – Part 1: X- and gamma ray techniques with film 
BS EN ISO 17636-2:2013 Non-destructive testing of welds – Radiographic testing – Part 2: X- and gamma ray techniques with digital detectors ISO 17636-2:2013 Non-destructive testing of welds – Radiographic testing – Part 2: X- and gamma ray techniques with digital detectors
BS EN ISO 10675-1:2013 Non-destructive testing of welds – Acceptance levels for radiographic testing – Part 1: Steel, nickel, titanium and their alloys
prEN ISO 10675-1 rev Under Approval
ISO 10675-1:2008 Non-destructive testing of welds – Acceptance levels for radiographic testing – Part 1: Steel, nickel, titanium and their alloys
BS EN ISO 10675-2:2013 Non-destructive testing of welds – Acceptance levels for radiographic testing – Part 2: Aluminium and its alloys ISO 10675-2:2010 Non-destructive testing of welds – Acceptance levels for radiographic testing – Part 2: Aluminium and its alloys
Tubes and pipes (t)
 
BS EN ISO 10893-6:2011 Non-destructive testing of steel tubes – Part 6: Radiographic testing of the weld seam of welded steel tubes for the detection of imperfections ISO 10893-6:2011 Non-destructive testing of steel tubes – Part 6: Radiographic testing of the weld seam of welded steel tubes for the detection of imperfections
 
Terminology BS EN 1330-3:1997 Non-destructive testing – Terminology – Part 3: Terms used in industrial radiographic testing ISO 5576:1997 Non-destructive testing – Industrial X-ray and gamma ray radiology –Vocabulary
BS EN 1330-11:2007 Non-destructive testing – Terminology – Terms used in X-ray diffraction from polycrystalline and amorphous materials  
  BS 2737:1956 Terminology of internal defects in castings as revealed by radiography
BS, EN, BS EN and BS ISO ISO
Acceptance levels BS EN ISO 10675-1:2016 Non-destructive testing of welds. Acceptance levels for radiographic testing. Steel, nickel, titanium and their alloys
Published
 
Application BS ISO 18211:2016 Non-destructive testing. Long-range inspection of above-ground pipelines and plant piping using guided wave testing with axial propagation ISO 18211:2016 Non-destructive testing. Long-range inspection of above-ground pipelines and plant piping using guided wave testing with axial propagation
  ISO/FDIS 19285 Non-destructive testing of welds – Phased array technique (PAUT) – Acceptance levels
General provisions
 

BS 9690-1:2011 Non-destructive testing. Guided wave testing – General guidance and principles for confirmation   
BS 9690-2:2011 Non-destructive testing. Guided wave testing – Basic requirements for guided wave testing of pipes, pipelines and structural tubulars for confirmation  
  ISO 10375:1997 Non-destructive testing – Ultrasonic inspection – Characterisation of search unit and sound field 
BS EN ISO 16810:2014 Non-destructive testing – Ultrasonic testing – General principles ISO 16810:2012 Non-destructive testing – Ultrasonic testing – General principles
BS EN ISO 16823:2014 Non-destructive testing – Ultrasonic testing – Transmission technique ISO 16823:2012 Non-destructive testing – Ultrasonic testing – Transmission technique
  ISO/TS 16829 Non-destructive testing – Automated ultrasonic testing – Selection and application of systems
 

ISO 16946:2017 Non-destructive testing – Ultrasonic testing – Specification for step wedge calibration block

Equipment and tools BS EN ISO 2400:2012 Non-destructive testing – Ultrasonic testing – Specification for calibration block No 1 ISO 2400:2012 Non-destructive testing – Ultrasonic testing – Specification for calibration block No 1
BS EN ISO 7963:2010 Non-destructive testing – Ultrasonic testing – Specification for calibration block No 2 ISO 7963:2006 Non-destructive testing – Ultrasonic testing – Specification for calibration block No 2
BS EN 12668-1:2010 Non-destructive testing – Characterisation and verification of ultrasonic examination equipment – Part 1: Instruments  
BS EN 12668-2:2010 Non-destructive testing – Characterisation and verification of ultrasonic examination equipment – Part 2: Probes  
BS EN 12668-3:2013 Non-destructive testing – Characterisation and verification of ultrasonic examination equipment – Part 3: Combined equipment  
CEN/TR 15134:2005 Non-destructive testing – Automated ultrasonic examination – Selection and application of systems  
  ISO 12710:2002 Non-destructive testing – Ultrasonic inspection – Evaluating electronic characteristics of ultrasonic test instruments
  ISO 12715:2014 Non-destructive testing – Ultrasonic testing – Reference blocks and test procedures for the characterisation of contact probe sound beams
BS EN 15317:2013 Non-destructive testing – Ultrasonic testing – Characterisation and verification of ultrasonic thickness measuring equipment ISO 16831:2012 Non-destructive testing – Ultrasonic testing – Characterisation and verification of ultrasonic thickness measuring equipment
  ISO 18175:2004 Non-destructive testing – Evaluating performance characteristics of ultrasonic pulse-echo testing systems without the use of electronic measurement instruments
BS EN 16392-2:2014 Non-destructive testing – Characterisation and verification of ultrasonic phased array equipment – Part 2: Probes  
BS EN ISO 16946:2015 Non-destructive testing – Ultrasonic testing – Specification for step wedge calibration block ISO 16946:2015 Non-destructive testing – Ultrasonic testing – Specification for step wedge calibration block 
BS EN ISO 18563-1:2015 Non-destructive testing – Characterisation and verification of ultrasonic phased array equipment – Part 1: Instruments ISO 18563-1:2015 Non-destructive testing – Characterisation and verification of ultrasonic phased array equipment: Part 1: Instruments 
BS EN ISO 18563-3:2015 Non-destructive testing testing – Characterisation and verification of ultrasonic phased array equipment – Part 3: Combined systems ISO 18563-3:2015 Non-destructive testing testing – Characterisation and verification of ultrasonic phased array equipment – Part 3: Combined systems
BS ISO 19675:2017 Non-destructive testing – Ultrasonic testing – Specification for a calibration block for phased array (PAUT) ISO 19675:2017 Non-destructive testing – Ultrasonic testing – Specification for a calibration block for phased array (PAUT)
Techniques BS EN ISO 15626:2013 Non-destructive testing of welds – Time-of-flight diffraction technique (TOFD) – Acceptance levels ISO 15626:2011 Non-destructive testing of welds – Time-of-flight diffraction technique (TOFD) – Acceptance levels  
BS EN ISO 16811:2014 Non-destructive testing – Ultrasonic testing – Sensitivity and range setting ISO 16811:2012 Non-destructive testing – Ultrasonic testing – Sensitivity and range setting
BS EN ISO 16826:2014 Non-destructive testing – Ultrasonic testing – Examination for discontinuities perpendicular to the surface ISO 16826:2012 Non-destructive testing – Ultrasonic testing – Examination for discontinuities perpendicular to the surface
BS EN ISO 16827:2014 Non-destructive testing – Ultrasonic testing – Characterisation and sizing of discontinuities ISO 16827:2012 Non-destructive testing – Ultrasonic testing – Characterisation and sizing of discontinuities
BS EN 14127:2011 Non-destructive testing – Ultrasonic thickness measurement ISO 16809:2012 Non-destructive testing – Ultrasonic thickness measurement
Special techniques BS ISO 4386-1:2012 Plain bearings – Metallic multi-layer plain bearings – Part 1: Non-destructive ultrasonic testing of bond thickness greater than or equal to 0.5 mm ISO 4386-1:2012 Plain bearings – Metallic multi-layer plain bearings – Part 1: Non-destructive ultrasonic testing of bond thickness greater than or equal to 0.5 mm
BS EN ISO 16828:2014 Non-destructive testing – Ultrasonic testing – Time-of-flight diffraction technique as a method for detection and sizing of discontinuities  ISO 16828:2012 Non-destructive testing – Ultrasonic testing – Time-of-flight diffraction technique as a method for detection and sizing of discontinuities
BS EN ISO 17405:2014 Non-destructive testing – Ultrasonic testing – Technique of testing claddings produced by welding, rolling and explosion ISO 17405:2014 Non-destructive testing – Ultrasonic testing – Technique of testing claddings produced by welding, rolling and explosion
BS ISO 10830:2011 Space systems – Non-destructive testing – Automatic ultrasonic inspection method of graphite ingot for solid rocket motors ISO 10830:2011 Space systems – Non-destructive testing – Automatic ultrasonic inspection method of graphite ingot for solid rocket motors 
BS EN ISO 10863:2011 Non-destructive testing of welds – Ultrasonic testing – Use of time-of-flight diffraction technique (TOFD) ISO 10863:2011 Non-destructive testing of welds – Ultrasonic testing – Use of time-of-flight diffraction technique (TOFD)
BS EN ISO 15626:2013 Non-destructive testing of welds – Time-of-flight diffraction technique (TOFD) – Acceptance levels ISO 15626:2011 Non-destructive testing of welds – Time-of-flight diffraction technique (TOFD) – Acceptance levels
BS EN ISO 13588:2012 Non-destructive testing of welds – Ultrasonic testing – Use of automated phased array technology ISO 13588:2012 Non-destructive testing of welds – Ultrasonic testing – Use of automated phased array technology
Aerospace BS EN 4050-1:2012 Aerospace series – Test method for metallic materials – Ultrasonic inspection of bars, plates, forging stock and forgings – Part 1: General requirements  
BS EN 4050-2:2012 Aerospace series – Test method for metallic materials – Ultrasonic inspection of bars, plates, forging stock and forgings – Part 2: Performance of test  
BS EN 3718:2012 Aerospace series – Test method for metallic materials – Ultrasonic inspection of tubes  
BS EN 4050-3:2012 Aerospace series – Test method for metallic materials – Ultrasonic inspection of bars, plates, forging stock and forgings – Part 3: Reference blocks  
BS EN 4050-4:2012 Aerospace series – Test method for metallic materials – Ultrasonic inspection of bars, plates, forging stock and forgings – Part 4: Acceptance criteria  
Rail BS EN 16729-1:2016 Railway applications – Infrastructure – Non-destructive testing on rails in track – Requirements for ultrasonic inspection and evaluation principles  
Castings (c)
 
BS EN 12680-1:2003 Founding – Ultrasonic examination – Part 1: Steel castings for general purposes ISO 4992-1:2006 Steel castings – Ultrasonic examination – Part 1: Steel castings for general purposes
BS EN 12680-2:2003 Founding – Ultrasonic examination – Part 2: Steel castings for highly stressed components ISO 4992-2:2006 Steel castings – Ultrasonic examination – Part 2: Steel castings for highly stressed components
BS EN 12680-3:2011 Founding – Ultrasonic testing – Part 3: Spheroidal graphite cast iron castings  
Forgings (f)
 
BS EN 10228-3:2016 Non-destructive testing of steel forgings – Part 3: Ultrasonic testing of ferritic or martensitic steel forgings  
BS EN 10228-4:2016 Non-destructive testing of steel forgings – Part 4: Ultrasonic testing of austensitic and austensitic-ferritic stainless steel forgings  
Welds (w)
 
BS EN ISO 17640:2010 Non-destructive testing of welds – Ultrasonic testing – Techniques, testing levels and assessment
prEN ISO 17640 rev Under Drafting
ISO 17640:2010 Non-destructive testing of welds – Ultrasonic testing – Techniques, testing levels and assessment
 
BS EN ISO 22825:2012 Non-destructive testing of welds – Ultrasonic testing – Testing of welds in austenitic steels and nickel-based alloys
prEN ISO 22825 rev Under Drafting
ISO 22825:2012 Non-destructive testing of welds – Ultrasonic testing – Testing of welds in austenitic steels and nickel-based alloys
BS EN ISO 23279:2010 Non-destructive testing of welds – Ultrasonic testing – Characterisation of indications in welds
prEN ISO 23279 rev Under Drafting
ISO/FDIS 23279 Non-destructive testing of welds – Ultrasonic testing – Characterization of discontinuities in welds
BS EN ISO 11666:2010 Non-destructive testing of welds – Ultrasonic testing – Acceptance levels ISO 11666:2010 Non-destructive testing of welds – Ultrasonic testing – Acceptance levels
Tubes and pipes (t)
 
BS EN ISO 10893-8:2011 Non-destructive testing of steel tubes – Part 8: Automated ultrasonic testing of seamless and welded steel tubes for the detection of laminar imperfections  ISO 10893-8:2011 Non-destructive testing of steel tubes – Part 8: Automated ultrasonic testing of seamless and welded steel tubes for the detection of laminar imperfections
BS EN ISO 10893-9:2011 Non-destructive testing of steel tubes – Part 9: Automated ultrasonic testing for the detection of laminar imperfections in strip/plate used for the manufacture of welded steel tubes ISO 10893-9:2011 Non-destructive testing of steel tubes – Part 9: Automated ultrasonic testing for the detection of laminar imperfections in strip/plate used for the manufacture of welded steel tubes
BS EN ISO 10893-10:2011 Non-destructive testing of steel tubes – Part 10: Automated full peripheral ultrasonic testing of seamless and welded (except submerged arc-welded) steel tubes for the detection of longitudinal and/or transverse imperfections  ISO 10893-10:2011 Non-destructive testing of steel tubes – Part 10: Automated full peripheral ultrasonic testing of seamless and welded (except submerged arc-welded) steel tubes for the detection of longitudinal and/or transverse imperfections
BS EN ISO 10893-11:2011 Non-destructive testing of steel tubes – Part 11: Automated ultrasonic testing of the weld seam of welded steel tubes for the detection of longitudinal and/or transverse imperfections ISO 10893-11:2011 Non-destructive testing of steel tubes – Part 11: Automated ultrasonic testing of the weld seam of welded steel tubes for the detection of longitudinal and/or transverse imperfections
BS EN ISO 10893-12:2011 Non-destructive testing of steel tubes – Part 12: Automated full peripheral ultrasonic thickness testing of seamless and welded (except submerged arc-welded) steel tubes  ISO 10893-12:2011 Non-destructive testing of steel tubes – Part 12: Automated full peripheral ultrasonic thickness testing of seamless and welded (except submerged arc-welded) steel tubes
BS ISO 10332:2010 Non-destructive testing of steel tubes – Automated ultrasonic testing of seamless and welded (except submerged arc-welded) steel tubes for verification of hydraulic leak-tightness   ISO 10332:2010 Non-destructive testing of steel tubes – Automated ultrasonic testing of seamless and welded (except submerged arc-welded) steel tubes for verification of hydraulic leak-tightness
Wrought products (wp) BS EN 10160:1999 Ultrasonic testing of steel flat product of thickness equal or greater than 6 mm (reflection method)  
BS EN 10306:2002 Iron and steel – Ultrasonic testing of H beams with parallel flanges and IPE beams  
BS EN 10307:2001 Non-destructive testing – Ultrasonic testing of austenitic and austenitic-ferritic stainless steels flat products of thickness equal to or greater than 6 mm (reflection method)  
BS EN 10308:2002 Non destructive testing – Ultrasonic testing of steel bars  
Terminology BS EN 1330-4:2010 Non-destructive testing – Terminology – Part 4: Terms used in ultrasonic testing  
BS EN ISO 5577:2017 Non-destructive testing – Ultrasonic testing – Vocabulary ISO 5577:2017 Non-destructive testing – Ultrasonic testing – Vocabulary
BS EN 16018:2011 Non-destructive testing – Terminology – Terms used in ultrasonic testing with phased arrays  
BS, EN, BS EN and BS ISO ISO
General provisions BS EN 13018:2016 Non-destructive testing – Visual testing – General principles  
Equipment and tools BS EN 13927:2003 Non-destructive testing – Visual testing – Equipment  
BS EN ISO 13385-1:2011 Geometrical product specifications (GPS) – Dimensional measuring equipment – Part 1: Callipers; Design and metrological characteristics  ISO 13385-1:2011 Geometrical product specifications (GPS) – Dimensional measuring equipment – Part 1: Callipers; Design and metrological characteristics
BS EN ISO 13385-2:2011 Geometrical product specifications (GPS) – Dimensional measuring equipment – Part 2: Calliper depth gauges; Design and metrological characteristics ISO 13385-2:2011 Geometrical product specifications (GPS) – Dimensional measuring equipment – Part 2: Calliper depth gauges; Design and metrological characteristics
  ISO 3058:1998 Non-destructive testing – Aids to visual inspection – Selection of low-power magnifiers
Castings (c) BS EN 1370:2011 Founding – Examination of surface condition ISO 11971:2008 Steel and iron castings – Visual examination of surface quality
  ISO 19959:2005 Visual examination of the surface condition of investment castings – Steel, nickel alloys and cobalt alloys
Welds (w) BS EN ISO 17637:2016 Non-destructive testing of welds – Visual testing of fusion-welded joints ISO 17637:2016 Non-destructive testing of welds – Visual testing of fusion-welded joints
Wrought products (wp) BS EN 10163-1:2004 Delivery requirements for surface condition of hot-rolled steel plates, wide flats and sections – Part 1: General requirements   
BS EN 10163-2:2004 Delivery requirements for surface condition of hot-rolled steel plates, wide flats and sections – Part 2: Plate and wide flats  
BS EN 10163-3:2004 Delivery requirements for surface condition of hot-rolled steel plates, wide flats and sections – Part 3: Sections  
BS EN 10029:2010 Hot-rolled steel plates 3 mm thick or above – Tolerances on dimensions and shape  
Terminology
 
BS EN 1330-10:2003 Non-destructive testing – Terminology – Part 10: Terms used in visual testing  
BS EN ISO 8785:1999 Geometrical product specification (GPS) – Surface imperfections – Terms, definitions and parameters   
Special techniques BS EN ISO 2128:2010 Anodising of aluminium and its alloys – Determination of thickness of anodic oxidation coatings – Non-destructive measurement by split-beam microscope ISO 2128:2010 Anodising of aluminium and its alloys – Determination of thickness of anodic oxidation coatings – Non-destructive measurement by split-beam microscope 

Các tiêu chuẩn liên quan đến giám sát chất lượng

  BS, EN, BS EN and BS ISO ISO
Overview   BS ISO 22096:2007 Condition monitoring and diagnostics of machines – Acoustic emission
  BS ISO 18436-6:2014 Condition monitoring and diagnostics of machines. Requirements for qualification and assessment of personnel – Part 6: Acoustic emission
 
BS, EN, BS EN and BS ISO ISO
Overview
  BS ISO 10368:2006 Freight thermal containers – Remote condition monitoring
  BS ISO 13374-2:2007 Condition monitoring and diagnostics of machines – Data processing, communication and presentation – Data processing
  BS ISO 13381-1:2015 Condition monitoring and diagnostics of machines. Prognostics – General guidelines
  BS ISO 17359:2011 Condition monitoring and diagnostics of machines – General guidelines
  ISO 10112:1991 Damping materials – Graphic representation of the complex modulus
  BS ISO 13374-3:2012 Condition monitoring and diagnostics of machines – Data processing, communication and presentation – Communication
  BS ISO 13374-4:2015 Condition monitoring and diagnostics of machine systems – Data processing, communication and presentation – Presentation
  BS ISO 6721-1:2011 Plastics – Determination of dynamic mechanical properties – Part 1: General principles 
Diagnostics & prognostics

  ISO 6897:1984 Guidelines for the evaluation of the response of occupants of fixed structures, especially buildings and off-shore structures, to low-frequency horizontal motion (0,063 to 1 Hz)
Equipment   BS EN ISO 13709:2009 Centrifugal pumps for petroleum, petrochemical and natural gas industries CD-ROM
  BS ISO 254:2011 Belt drives – Pulleys – Quality, finish and balance
Techniques   ISO 9015-2 Destructive tests on welds in metallic materials – Hardness testing – Part 2: Microhardness testing of welded joints
  ISO 9018 Destructive tests on welds in metallic materials – Tensile test on cruciform and lapped joints
  BS ISO 13374-1:2003 Condition monitoring and diagnostics of machines – Data processing, communication and presentation – General guidelines
  BS ISO 13379-1:2012 Condition monitoring and diagnostics of machines – Data interpretation and diagnostics techniques – General guidelines
  BS ISO 13379-2:2015 Condition monitoring and diagnostics of machines – Data interpretation and diagnostics techniques – Data-driven applications
  ISO 17641-2 Destructive tests on welds in metallic materials – Hot cracking tests for weldments – Arc welding processes – Part 2: Self restraint tests
  ISO 17643 Non-destructive testing of welds – Eddy current testing of welds by complex-plane analysis
  BS ISO 18129:2015 Condition monitoring and diagnostics of machines – Approaches for performance diagnosis
  BS ISO 20958-1:2013 Condition monitoring and diagnostics of machine systems – Electrical signature analysis of three-phase induction motors
  BS ISO 6336-2:2006 Calculation of load capacity of spur and helical gears – Part 2: Calculation of surface durability (pitting)
  BS EN ISO 6721-2:2008 Plastics – Determination of dynamic mechanical properties – Part 2: Torsion-pendulum
  BS EN ISO 6721-3:1994 Plastics – Determination of dynamic mechanical properties – Part 3: Flexural vibration – Resonance-curve method
  BS ISO 6721-4:2008 Plastics – Determination of dynamic mechanical properties – Part 4: Tensile vibration – Non-resonance method
  ISO 6721-5:1996 Plastics – Determination of dynamic mechanical properties – Part 5: Flexural vibration – Non-resonance method
  ISO 6721-6:1996 Plastics – Determination of dynamic mechanical properties – Part 6: Shear vibration – Non-resonance method
  ISO 6721-7:1996 Plastics – Determination of dynamic mechanical properties – Part 7: Torsional vibration – Non-resonance method
  ISO 6721-8:1997 Plastics – Determination of dynamic mechanical properties – Part 8: Longitudinal and shear vibration – Wave-propagation method
  BS ISO 6721-9:1997 Plastics – Determination of dynamic mechanical properties – Part 9: Tensile vibration – Sonic-pulse propagation method
Terminology   BS ISO 13372:2012 Condition monitoring and diagnostics of machines – Vocabulary
  ISO 8579-1:2002 Acceptance code for gear units – Part 1: Test code for airborne sound
Training
  ISO 18436-1:2012 corr 1:2013 Condition monitoring and diagnostics of machines – Requirements for qualification and assessment of personnel – Part 1: Requirements for assessment bodies and the assessment process
  ISO 19860:2005 Gas turbines – Data acquisition and trend monitoring system requirements for gas turbine installations
  BS, EN, BS EN and BS ISO ISO
Techniques   BS ISO 4406:1999 Hydraulic fluid power – Fluids – Method for coding the level of contamination by solid particles
  ISO 18436-4:2014 Condition monitoring and diagnostics of machines – Requirements for qualification and assessment of personnel – Field lubricant analysis
  ISO 18436-5:2012 Condition monitoring and diagnostics of machines – Requirements for qualification and assessment of personnel – Lubricant laboratory technician/analyst
 
  BS, EN, BS EN and BS ISO ISO
Overview
  ISO 18436-7:2014 Condition monitoring and diagnostics of machines – Requirements for qualification and assessment of personnel – Part 7: Thermography
Techniques   BS ISO 18434-1:2008 Condition monitoring and diagnostics of machines – Thermography – Part 1: General procedures
  BS, EN, BS EN and BS ISO ISO
Overview

  ISO 18436-8:2013 Condition monitoring and diagnostics of machines – Requirements for qualification and assessment of personnel – Part 8: Ultrasound
  ISO 29821-1:2011 Condition monitoring and diagnostics of machines – Ultrasound – Part 1: General guidelines
  ISO 29821-2:2016 Condition monitoring and diagnostics of machines – Ultrasound – Part 2: Procedures and validation

 

  BS, EN, BS EN and BS ISO ISO/BS
Overview   BS 5228-1:2009 Code of practice for noise and vibration control on construction and open sites – Part 2: Noise
  BS 5228-2:2009 Code of practice for noise and vibration control on construction and open sites – Part 2: Vibration
  BS 6472-1:2008 Guide to evaluation of human exposure to vibration in buildings – Part 1: Vibration sources other than blasting
  BS EN ISO 10846-2:2008 Acoustics and vibration – Laboratory measurement of vibro-acoustic transfer properties of resilient elements – Part 2: Direct method for determination of the dynamic stiffness of resilient supports for translatory motion 
  BS EN ISO 10846-3:2002 Acoustics and vibration – Laboratory measurement of vibro-acoustic transfer properties of resilient elements – Part 3: Indirect method for determination of the dynamic stiffness of resilient supports for translatory motion 
  BS EN ISO 10846-4:2003 Acoustics and vibration – Laboratory measurement of vibro-acoustic transfer properties of resilient elements – Part 4: Dynamic stiffness of elements other than resilient supports for translatory motion 
  BS EN ISO 10846-5:2008 Acoustics and vibration – Laboratory measurement of vibro-acoustic transfer properties of resilient elements – Part 5: Driving point method for determination of the low frequency transfer stiffness of resilient supports for translatory motion 
  BS EN ISO 13090-1:1998 Mechanical vibration and shock – Guidance on safety aspects of tests and experiments with people – Part 1: Exposure to whole-body mechanical vibration and repeated shock
  BS EN ISO 5349-1:2001 Mechanical vibration – Measurement and evaluation of human exposure to hand-transmitted vibration – Part 1: General guidelines
  BS EN ISO 6807:2003 Rubber hoses and hose assemblies for rotary drilling and vibration applications – Specifications
  BS ISO 10816-1:1995 + (Amd 1:2009) Mechanical vibration – Evaluation of machine vibration by measurements on non-rotating parts – Part 1: General guidelines
  BS ISO 10816-2:2009 Mechanical vibration – Evaluation of machine vibration by measurements on non-rotating parts – Part 2: Land-based steam turbines and generators in excess of 50 MW with normal operating speeds of 1 500 r/min, 1 800 r/min, 3 000 r/min and 3 600 r/min
  BS ISO 10816-21:2015 Mechanical vibration – Evaluation of machine vibration by measurements on non-rotating parts – Part 21: Horizontal axis wind turbines with gearbox
  BS ISO 10816-3:2009 + (Amd 1) Mechanical vibration – Evaluation of machine vibration by measurements on non-rotating parts – Part 3: Industrial machines with nominal power above 15 kW and nominal speeds between 120 r/min and 15 000 r/min when measured in situ
  BS ISO 10816-4:2009 + (Amd 1) Mechanical vibration – Evaluation of machine vibration by measurements on non-rotating parts – Part 4: Gas turbine sets with fluid-film bearings
  BS ISO 10816-5:2001 Mechanical vibration – Evaluation of machine vibration by measurements on non-rotating parts – Part 5: Machine sets in hydraulic power generating and pumping plants
  BS ISO 10816-6:1995 + (Amd 1:2015) Mechanical vibration – Evaluation of machine vibration by measurements on non-rotating parts – Part 6: Reciprocating machines with power ratings above 100 kW
  BS ISO 10816-7:2009 Mechanical vibration – Evaluation of machine vibration by measurements on non-rotating parts – Part 7: Rotodynamic pumps for industrial applications, including measurements on rotating shafts
  BS ISO 10816-8:2014 (Amd 1) Mechanical vibration – Evaluation of machine vibration by measurements on non-rotating parts – Part 8: Reciprocating compressor systems
  BS ISO 10817-1:1998 Rotating shaft vibration measuring systems – Part 1: Relative and absolute sensing of radial vibration
  BS ISO 10819:2013 Mechanical vibration and shock – Hand-arm vibration – Method for the measurement and evaluation of the vibration transmissibility of gloves at the palm of the hand
  BS ISO 10846-1:2008 Acoustics and vibration – Laboratory measurement of vibro-acoustic transfer properties of resilient elements – Part 1: Principles and guidelines
  BS ISO 13091-1:2001 + (Amd 1:2010) Mechanical vibration – Vibrotactile perception threshold for the assessment of nerve dysfunction – Part 1: Test methods for measurement at the fingertips
  BS ISO 13373-1:2002 Condition monitoring and diagnostics of machines – Vibration condition monitoring – General procedures
  BS ISO 13373-2:2016 Condition monitoring and diagnostics of machines – Vibration condition monitoring – Processing, analysis and presentation of vibration data
  BS ISO 13373-3:2015 Condition monitoring and diagnostics of machines – Vibration condition monitoring – Part 3: Guidelines for vibration diagnosis
  BS ISO 14694:2003 + (Amd 1:2011) Industrial fans – Specification for balance quality and vibration levels 
  BS ISO 14837-1:2005 Mechanical vibration – Ground-borne noise and vibration arising from rail systems – General guidance
  BS ISO 14839-2:2004 Mechanical vibration – Vibration of rotating machinery equipped with active magnetic bearings – Evaluation of vibration
  BS ISO 14839-3:2006 Mechanical vibration – Vibration of rotating machinery equipped with active magnetic bearings –  Evaluation of stability margin
  BS ISO 14839-4:2012 Mechanical vibration – Vibration of rotating machinery equipped with active magnetic bearings – Part 4: Technical guidelines
  BS ISO 14963:2003 Mechanical vibration and shock – Guidelines for dynamic tests and investigations on bridges and viaducts
  BS ISO 15230:2007 Mechanical vibration and shock – Coupling forces at the machine-man interface for hand-transmitted vibration
  BS ISO 15242-1:2015 Rolling bearings – Measuring methods for vibration – Part 1: Fundamentals
  BS ISO 16063-1:1998 Methods for the calibration of vibration and shock transducers – Part 1: Basic concepts
  BS ISO 16587:2004 Mechanical vibration and shock – Performance parameters for condition monitoring of structures
  BS ISO 18431-1:2005 + (Cor 1:2009) Mechanical vibration and shock – Signal processing – Part 1: General introduction
  BS ISO 18436-2:2014 Condition monitoring and diagnostics of machines – Requirements for qualification and assessment of personnel – Vibration condition monitoring and diagnostics
  BS ISO 18436-3:2012 Condition monitoring and diagnostics of machines – Requirements for training and certification of personnel – Requirements for training bodies and the training process
  BS ISO 18437-1:2012 Mechanical vibration and shock – Characterization of the dynamic mechanical properties of visco-elastic materials – Part 1: Principles and guidelines
  BS ISO 18649:2004 Mechanical vibration – Evaluation of measurement results from dynamic tests and investigations on bridges
  BS ISO 1940-1:2003 + (Cor 1:2005) Mechanical vibration – Balance quality requirements for rotors in a constant (rigid) state – Part 1: Specification and verification of balance tolerances
  BS ISO 2017-2:2007 Mechanical vibration and shock – Resilient mounting systems – Part 2: Technical information to be exchanged for the application of vibration isolation associated with railway systems
  BS ISO 2017-3:2015 Mechanical vibration and shock – Resilient mounting systems – Part 3: Technical information to be exchanged for application of vibration isolation to new buildings
  BS ISO 20283-2:2008 Mechanical vibration – Measurement of vibration on ships – Part 2: Measurement of structural vibration on ships
  BS ISO 21940-12:2016 Mechanical vibration – Rotor balancing – Part 12: Procedures and tolerances for rotors with flexible behaviour
  BS ISO 21940-14:2012 Mechanical vibration – Rotor balancing – Part 14: Procedures for assessing balance errors
  BS ISO 21940-23:2012 Mechanical vibration – Rotor balancing – Part 23: Balancing machines – Enclosures and other protective measures for the measuring station
  BS ISO 21940-31:2013 Mechanical vibration – Rotor balancing – Part 31: Susceptibility and sensitivity of machines to unbalance
  BS ISO 2631-1:1997 + (Amd 1:2010) Mechanical vibration and shock – Evaluation of human exposure to whole body vibration – Part 1: General requirements
  BS ISO 2954:2012 Mechanical vibration of rotating and reciprocating machinery – Requirements for instruments for measuring vibration severity
  BS ISO 4866:2010 Mechanical vibration and shock – Vibration of fixed structures – Guidelines for the measurement of vibrations and evaluation of their effects on structures
  BS ISO 5007:2003 Agricultural wheeled tractors – Operator’s seat – Laboratory measurement of transmitted vibration
  BS ISO 6954:2000 Mechanical vibration and shock – Guidelines for the measurement, reporting and evaluation of vibration in merchant ships
  BS ISO 7919-1:1996 Mechanical vibration of non-reciprocating machines – Measurements on rotating shafts and evaluation criteria – General guidelines
  BS ISO 8568:2007 Mechanical shock – Testing machines – Characteristics and performance
  ISO 10137:2007 Ed 2 Bases for design of structures – Serviceability of buildings and walkways against vibration
  ISO 13091-2:2003 Mechanical vibration – Vibrotactile perception threshold for the assessment of nerve dysfunction – Part 2: Analysis and interpretation of measurements at the fingertips
  ISO 13355:2001 Packaging – Complete, filled transport packages and unit loads – Vertical random vibration test
  ISO 16063-17:2016 Methods for the calibration of vibration and shock transducers – Part 17: Primary calibration by centrifuge
  ISO 5982:2001 Ed 2 Vibration and shock – Mechanical driving point impedance of the human body
  ISO 6267:1980 Alpine skis – Measurement of bending vibrations
  ISO 9996:1996 Mechanical vibration and shock – Disturbance to human activity and performance – Classification
  ISO/TR 25398:2006 Ed 1 Whole body vibration of earth-moving machinery
  ISO/TS 15694:2004 Ed 1 Mechanical vibration and shock – Measurement and evaluation of single shocks transmitted from hand-held and hand-guided machines to the hand-arm system
  PD ISO/TR 10687:2012 Mechanical vibration –  Description and determination of seated postures with reference to whole-body vibration
  PD ISO/TR 19201:2013 Mechanical vibration – Methodology for selecting appropriate machinery vibration standards
  PD ISO/TR 27609:2007 Vibration in hand-held tools – Vibration measurement methods for grinders – Evaluation of round-robin test
  PD ISO/TS 14837-32:2015 Mechanical vibration – Ground-borne noise and vibration arising from rail systems – Part 32: Measurement of dynamic properties of the ground
Applications   BS EN ISO 5349-2:2001 Mechanical vibration – Measurement and evaluation of human exposure to hand-transmitted vibration – Part 2: Practical guidance for measurement in the workplace 
  BS ISO 5805:1997 Mechanical vibration and shock – Human exposure – Vocabulary
  BS ISO 8727:1997 + (Amd 1:2015) Mechanical vibration and shock – Human exposure – Biodynamic coordinate systems – Amendment 1
  ISO 2631-2:2003 Ed 2 (R08) Mechanical vibration and shock – Evaluation of human exposure to whole body vibration – Part 2: Vibration in buildings (1 Hz to 80 Hz)
Diagnostics & prognostics   BS ISO 18431-2:2004 + (Cor 1:2008) Mechanical vibration and shock – Signal processing – Part 2: Time domain windows for Fourier Transform analysis
  BS ISO 18431-3:2014 Mechanical vibration and shock – Signal processing – Part 3: Methods of time-frequency analysis
  BS ISO 18431-4:2007 Mechanical vibration and shock – Signal processing – Part 4: Shock response spectrum analysis
  BS ISO 21289:2008 Mechanical vibration and shock – Parameters to be specified for the acquisition of vibration data
  ISO 10811-1:2000 Ed 1 Mechanical vibration and shock – Vibration and shock in buildings with sensitive equipment – Part 1: Measurement and evaluation
  ISO 10811-2:2000 Ed 1 Mechanical vibration and shock – Vibration and shock in buildings with sensitive equipment – Part 2: Classification
  ISO 6070:1981 + (Cor 1:2006) Auxiliary tables for vibration generators – Methods of describing equipment characteristics
  ISO 8528-9:1995 Reciprocating internal combustion engine driven alternating current generating sets – Part 9: Measurement and evaluation of mechanical vibrations
  ISO 8608:1995 Mechanical vibration – Road surface profiles – Reporting of measured data
  ISO 8626:1989 Servo-hydraulic test equipment for generating vibration – Method of describing characteristics
Equipment   BS EN 60034-14:2004 (A1:2007)  Rotating Electrical Machines – Mechanical vibration of certain machines with shaft heights 56mm and higher – Measurement, evaluation and limits of vibration
  ISO 12680-1:2005 Methods of test for refractory products – Part 1: Determination of dynamic Young’s modulus (MOE) by impulse excitation of vibration
  BS EN ISO 28927-1:2009 Hand-held portable power tools – Test method for evaluation of vibration emission Part 1: Angle and vertical grinders
  BS EN ISO 28927-10:2011 Hand-held portable power tools – Test methods for evaluation of vibration emission – Part 10: Percussive drills, hammers and breakers
  BS EN ISO 28927-11:2011 Hand-held portable power tools – Test methods for evaluation of vibration emission – Part 11: Stone hammers
  BS EN ISO 28927-12:2012 Hand-held portable power tools – Test methods for evaluation of vibration emission – Part 12: Die Grinders
  BS EN ISO 28927-2:2009 Hand-held portable power tools – Test method for evaluation of vibration emission Part 2: Wrenches, nut runners and screwdrivers
  BS EN ISO 28927-3:2009 Hand-held portable power tools – Test methods for evaluation of vibration emission – Part 3: Polishers and rotary, orbital and random orbital sanders
  BS EN ISO 28927-4:2010 Hand-held portable power tools – Test methods for evaluation of vibration emission – Part 4: Die grinders and straight grinders
  BS EN ISO 28927-5:2009 + (Amd 1:2015) Hand-held portable power tools – Test methods for evaluation of vibration emission – Part 5: Drills and impact drills
  BS EN ISO 28927-6:2009 Hand-held portable power tools – Test methods for evaluation of vibration emission – Part 6: Rammers
  BS EN ISO 28927-7:2009 Hand-held portable power tools – Test methods for evaluation of vibration emission – Part 7: Nibblers and shears
  BS EN ISO 28927-8:2009 (Amd 1:2015) Hand-held portable power tools – Test methods for evaluation of vibration emission – Part 8: Saws, polishing and filing machines with reciprocating action and saws with oscillating or rotating action 
  BS EN ISO 28927-9:2009 Hand-held portable power tools – Test methods for evaluation of vibration emission – Part 9: Scaling hammars and needle scalers
  BS EN ISO 7096:2008 Earth-moving machinery – Laboratory evaluation of operator seat vibration
  BS EN ISO 8041:2005 + (Cor 1:2007) Human response to vibration – Measuring instrumentation
  BS ISO 10055:1996 Mechanical vibration – Vibration testing requirements for shipboard equipment and machinery components
  BS ISO 10068:2012 Mechanical vibration and shock – Mechanical impedance of the human hand-arm system at the driving point
  BS ISO 10326-2:2001 Mechanical vibration – Laboratory method for evaluating vehicle seat vibration – Part 2: Application to railway vehicles
  BS ISO 10813-1:2004 + (Cor 1:2006) Vibration generating machines – Guidance for selection – Part 1: Equipment for environmental testing 
  BS ISO 11342:1998 Mechanical vibration – Methods and criteria for the mechanical balancing of flexible rotors
  BS ISO 2017-1:2005 Mechanical vibration and shock – Resilient mounting systems – Technical information to be exchanged for the application of isolation systems
  BS ISO 21940-13:2012 Mechanical vibration – Rotor balancing – Part 13: Criteria and safeguards for the in-situ balancing of medium and large rotors
  BS ISO 21940-21:2012 Mechanical vibration – Rotor balancing – Part 21: Description and evaluation of balancing machines
  BS ISO 21940-32:2012 Mechanical vibration – Rotor balancing – Part 32: Shaft and fitment key convention
  BS ISO 22266-1:2009 Mechanical vibration – Torsional vibration of rotating machinery – Part 1: Land-based steam and gas turbine generator sets in excess of 50 MW
  BS ISO 3046-5:2001 Reciprocating internal combustion engines – Performance – Part 5: Torsional vibrations
  BS ISO 5008:2002 + (Cor 1:2005) Agricultural wheeled tractors and field machinery – Measurement of whole-body vibration of the operator
  BS ISO 5348:1998 Mechanical vibration and shock – Mechanical mounting of accelerometers
  BS ISO 7919-2:2009 Mechanical vibration – Evaluation of machine vibration by measurements on rotating shafts – Land-based steam turbines and generators in excess of 50 MW with normal operating speeds of 1500 r/min, 1800 r/min, 3000 r/min and 3600 r/min
  BS ISO 7919-3:2009 Mechanical vibration – Evaluation of machine vibration by measurements on rotating shafts – Part 3: Coupled industrial machines
  BS ISO 7919-4:2009 Mechanical vibration – Evaluation of machine vibration by measurements on rotating shafts – Part 4: Gas turbine sets with fluid-film bearings
  BS ISO 7919-5:2005 Mechanical vibration – Evaluation of machine vibration by measurements on rotating shafts – Machine sets in hydraulic power generating and pumping plants
  ISO 10326-1:1992 + (Amd 1:2007) + (Amd 2:2011) Mechanical vibration – Laboratory method for evaluating vehicle seat vibration – Part 1: Basic requirements
  ISO 3046-6:1990 Reciprocating internal combustion engines – Performance – Part 6: Overspeed protection
  ISO 5347-22:1997 Methods for the calibration of vibration and shock pick-ups – Part 22: Accelerometer resonance testing – General methods
  ISO 5347-7:1993 Methods for the calibration of vibration and shock pick-ups – Part 7: Primary calibration by centrifuge
  ISO 7626-5:1994 Vibration and shock – Experimental determination of mechanical mobility – Part 5: Measurements using impact excitation with an exciter which is not attached to the structure
  ISO 8662-11:1999 + (Amd 1:2001) Hand-held portable power tools – Measurement of vibrations at the handle – Part 11: Fastener driving tools
  PD ISO/TR 230-8:2010 Test code for machine tools – Part 8: Vibrations
Techniques   BS EN ISO 8318:2002 Packaging – Complete, filled transport packages – Vibration tests using a sinusoidal variable frequency
  ISO 10227:1996 Human/human surrogate impact (single shock) testing and evaluation – Guidance on technical aspects
  BS ISO 10815:1996 Mechanical vibration – Measurement of vibration generated internally in railway tunnels by the passage of trains 
  BS ISO 14695:2003 + (Cor 1:2009) Industrial fans – Method of measurement of fan vibration
  BS ISO 14835-1:2016 Mechanical vibration and shock – Cold provocation tests for the assessment of peripheral vascular function – Part 1: Measurement and evaluation of finger skin temperature
  BS ISO 14835-2:2005 Mechanical vibration and shock – Cold provocation tests for the assessment of peripheral vascular function – Part 2: Measurement and evaluation of finger systolic blood pressure
  BS ISO 15242-2:2015 Rolling bearings – Measuring methods for vibration – Part 2: Radial ball bearings with cylindrical bore and outside surface
  BS ISO 15242-3:2006 + (Cor 1:2010) Rolling bearings – Measuring methods for vibration – Part 3: Radial spherical and tapered roller bearings with cylindrical bore and outside surface 
  BS ISO 15242-4:2007 Rolling bearings – Measuring methods for vibration – Part 4: Radial cylindrical roller bearings with cylindrical bore and outside surface
  BS ISO 16063-11:1999 Methods for the calibration of vibration and shock transducers – Part 11: Primary vibration calibration by laser interferometry
  BS ISO 16063-12:2002 (Cor 1:2008) Methods for the calibration of vibration and shock transducers – Part 12: Primary vibration calibration by the reciprocity method
  BS ISO 16063-13:2001 Methods for the calibration of vibration and shock transducers – Part 13: Primary shock calibration by laser interferometry
  BS ISO 16063-15:2006 Methods for the calibration of vibration and shock transducers – Part 15: Primary angular vibration calibration by laser interferometry
  BS ISO 16063-16:2014 Methods for the calibration of vibration and shock transducers – Part 16:  Calibration by Earth’s gravitation
  BS ISO 16063-17:2016 Methods for the calibration of vibration and shock transducers – Part 17: Primary calibration by centrifuge
  BS ISO 16063-21:2003 + (Cor 1:2009) + (Amd 1:2016) Methods for the calibration of vibration and shock transducers – Part 21: Vibration calibration by comparison to a reference transducer
  BS ISO 16063-22:2005 + (Amd 1:2014) Methods for the calibration of vibration and shock transducers – Part 22: Shock calibration by comparison to a reference transducer
  BS ISO 16063-31:2009 Methods for the calibration of vibration and shock transducers – Part 31: Testing of transverse vibration sensitivity
  BS ISO 16063-41:2011 Methods for the calibration of vibration and shock transducers – Part 41: Calibration of laser vibrometers
  BS ISO 16063-42:2014 Methods for the calibration of vibration and shock transducers – Part 42: Calibration of seismometers with high accuracy using acceleration of gravity
  BS ISO 16063-43:2015 Methods for the calibration of vibration and shock transducers – Part 43: Calibration of accelerometers by model-based parameter identification
  BS ISO 18312-1:2012 Mechanical vibration and shock – Measurement of vibration power flow from machines into connected support structures – Part 1: Direct method
  BS ISO 18312-2:2012 Mechanical vibration and shock – Measurement of vibration power flow from machines into connected support structures – Part 2: Indirect method
  BS ISO 18437-2:2005 + A1:2010 Mechanical vibration and shock – Characterisation of the dynamic mechanical properties of visco-elastic materials – Resonance method
  BS ISO 18437-3:2005 + A1:2010 Mechanical vibration and shock – Characterisation of the dynamic mechanical properties of visco-elastic materials – Cantilever shear beam method 
  BS ISO 19499:2007 Mechanical vibration – Balancing – Guidance on the use and application of balancing standards
  BS ISO 20283-3:2006 Mechanical vibration – Measurement of vibration on ships – Part 3: Pre-installation vibration measurement of shipboard equipment
  BS ISO 20283-4:2012 + (Amd 1:2014) Mechanical vibration – Measurement of vibration on ships – Part 4: Measurement and evaluation of vibration of the ship propulsion machinery
  BS ISO 2631-4:2001 (Amd 1:2010) Mechanical vibration and shock – Evaluation of human exposure to whole-body vibration – Part 4: Guidelines for the evaluation of the effects of vibration and rotational motion on passenger and crew comfort in fixed-guideway transport systems 
  BS ISO 4548-7:2012 Methods of test for full-flow lubricating oil filters for internal combustion engines – Part 7: Vibration fatigue test
  BS ISO 5344:2004 Electrodynamic test equipment for generating vibration – Methods of describing equipment characteristics
  BS ISO 7626-2:2015 Mechanical vibration and shock – Experimental determination of mechanical mobility – Part 2: Measurements using single-point translation excitation with an attached vibration exciter
  DD ISO/TS 7849-1:2009 Acoustics – Determination of airborne sound power levels emitted by machinery using vibration measurement – Part 1: Survey method using a fixed radiation factor
  DD ISO/TS 7849-2:2009 Acoustics – Determination of airborne sound power levels emitted by machinery using vibration measurement – Part 2: Engineering method including determination of the adequate radiation factor
  ISO 22867:2011 Forestry and garden machinery – Vibration test code for portable hand-held machines with internal combustion engine – Vibration at the handles
  ISO 2631-5:2004 Mechanical vibration and shock – Evaluation of human exposure to whole-body vibration – Part 5: Method for evaluation of vibration containing multiple shocks
  ISO 2671:1982 Environmental tests for aircraft equipment – Part 3.4: Acoustic vibration
  ISO 5347-12:1993 Methods for the calibration of vibration and shock pick-ups – Part 12: Testing of transverse shock sensitivity
  ISO 5347-13:1993 Methods for the calibration of vibration and shock pick-ups – Part 13: Testing of base strain sensitivity
  ISO 16063-32:2016 Methods for the calibration of vibration and shock transducers – Part 32: Resonance testing – Testing the frequency and the phase response of accelerometers by means of shock excitation
  ISO 5347-15:1993 Methods for the calibration of vibration and shock pick-ups – Part 15: Testing of acoustic sensitivity
  ISO 5347-16:1993 Methods for the calibration of vibration and shock pick-ups – Part 16: Testing of mounting torque sensitivity
  ISO 5347-17:1993 Methods for the calibration of vibration and shock pick-ups – Part 17: Testing of fixed temperature sensitivity
  ISO 5347-18:1993 Methods for the calibration of vibration and shock pick-ups – Part 18: Testing of transient temperature sensitivity
  ISO 5347-19:1993 Methods for the calibration of vibration and shock pick-ups – Part 19: Testing of magnetic field sensitivity
  ISO 8002:1986 Mechanical vibrations – Land vehicles – Method for reporting measured data
  ISO 9688:1990 Mechanical vibration and shock – Analytical methods of assessing shock resistance of mechanical systems – Information exchange between suppliers and users of analyses
Terminology   BS ISO 14839-1:2002 + (Amd 1:2010) Mechanical vibration – Vibration of rotating machinery equipped with active magnetic bearings – Part 1: Vocabulary
  BS ISO 15261:2004 Vibration and shock generating systems – Vocabulary
  BS ISO 1925:2001 Mechanical vibration – Balancing – Vocabulary
  BS ISO 2041:2009 Mechanical vibration, shock and condition monitoring – Vocabulary
  BS ISO 7626-1:2011 Mechanical vibration and shock – Experimental determination of mechanical mobility – Part 1: Basic terms and definitions, and transducer specifications
  ISO 8042:1988 Shock and vibration measurements – Characteristics to be specified for seismic pick-ups

TCVN

 • TCVN ISO/IEC 17024 ISO/IEC 17024 Đánh giá sự phù hợp – Yêu cầu chung đối với tổ chức chứng nhận năng lực cá nhân
 • TCVN 5868 ISO 9712 Thử không phá hủy-Trình độ chuyên môn và cấp chứng chỉ cá nhân NDT
 • TCVN 7472 ISO 5817 Niken titan và các hợp kim của chúng (trừ hàn chùm tia) -Mức chất lượng đối với khuyết tật
 • TCVN 7474 ISO 10042 Liên kết hàn hồ quang nhôm và các hợp kim nhôm-Chỉ dẫn mức chất lượng cho khuyết tật
 • TCVN 7507 ISO 17637 Thử không phá hủy mối hàn-Kiểm tra bằng mắt thường mối hàn nóng chảy
 • TCVN 7508-1 ISO 10675-1 Thử không phá hủy mối hàn-Mức chấp nhận đối với thử chụp ảnh bức xạ-Phần 1:Thép niken titan và các hợp kim của chúng
 • TCVN 7508-2 ISO 10675-2 Thử không phá hủy mối hàn-Mức chấp nhận đối với thử chụp ảnh bức xạ-Phần 2:Nhôm và hợp kim nhôm
 • TCVN 11758-1 ISO 17636-1 Thử không phá hủy mối hàn-Thử chụp ảnh bức xạ-Phần 1:Kỹ thuật tia X và tia gamma kết hợp với phim
 • TCVN 11758-2 ISO 17636-2 Thử không phá hủy mối hàn-Thử chụp ảnh bức xạ-Phần 2:Kỹ thuật tia X và tia gamma kết hợp với bộ phát hiện số
 • TCVN 11759 ISO 17638 Thử không phá hủy mối hàn-Thử hạt từ
 • TCVN 11760 ISO 11666 Thử không phá hủy mối hàn-Thử siêu âm-Mức chấp nhận
 • TCVN 11761 ISO 23277 Thử không phá hủy mối hàn-Thử thẩm thấu-Mức chấp nhận
 • TCVN 11762 ISO 23278 Thử không phá hủy mối hàn-Thử hạt từ-Mức chấp nhận
 • TCVN 11763 ISO 23279 Thử không phá hủy mối hàn-Thử siêu âm-Sự mô tả đặc tính của các chỉ thị trong mối hàn
 • TCVN 4617-1 ISO 3452-1 Non-destructive testing – Penetrant testing – Part 1: General principles – Thử không phá hủy – Thử thẩm thấu – Phần 1:Nguyên lý chung
 • TCVN 4617-2 ISO 3452-2 Non-destructive testing – Penetrant testing – Part 2: Testing of penetrant materials – Phần 2: Thử nghiệm các vật liệu thẩm thấu;
 • TCVN 4617-3 ISO 3452-3 Non-destructive testing – Penetrant testing – Part 3: Reference test blocks – Phần 3: Khối thử tham chiếu;
 • TCVN 4617-4 ISO 3452-4 Non-destructive testing – Penetrant testing – Part 4: Equipment – Phần 4: Thiết bị;
 • TCVN 4617-5 ISO 3452-5 Non-destructive testing – Penetrant testing – Part 5: Penetrant testing at temperatures higher than 50 degrees C – Phần 5: Thử thẩm thấu ở nhiệt độ cao hơn 50 °C;
 • TCVN 4617-6 ISO 3452-6 Non-destructive testing – Penetrant testing – Part 6: Penetrant testing at temperatures lower than 10 degrees C – Phần 6: Thử thẩm thấu ở nhiệt độ thấp hơn 10 °C
 • ISO 10863 Non-destructive testing of welds-Ultrasonic testing-Use of time-of-flight diffraction technique (TOFD) (Thử không phá hủy mối hàn-Thử siêu âm-Sử dụng kỹ thuật nhiễu xạ thời gian bay (TOFD))
 • ISO 13588 Non-destructive testing of welds-Ultrasonic testing-Use of automated phased array technology (Thử không phá hủy mối hàn-Thử siêu âm-Sử dụng kỹ thuật mảng pha tự động)
 • ISO 15626 Non-destructive testing of welds-Time-of-flight diffraction technique (TOFD)-Acceptance levels (Thử không phá hủy mối hàn-Kỹ thuật nhiễu xạ thời gian bay (TOFD)-Mức chấp nhận)
 • ISO 17640 Non-destructive testing-Ultrasonic testing-Techniques testing levels and assessment (Thử không phá hủy mối hàn-Thử siêu âm-Kỹ thuật mức thử nghiệm và đánh giá)
 • ISO 17643 Non-destructive testing-Eddy current testing of welds by complex-plane analysis (Thử không phá hủy mối hàn-Thử dòng điện xoáy các mối hàn bằng phân tích mặt phẳng phức)
 • ISO 19285 Non-destructive testing of welds-Phased Array technique (PA)-Acceptance criteria (Thử không phá hủy mối hàn-Kỹ thuật mảng pha (PA)-Tiêu chí chấp nhận).